Dodge Charger 1969

  • Menfacts
  • januari 14, 2019
  • Comments Off
Dodge Charger 1969 groen

Fans van muscle cars beschouwen de Dodge Charger 1969 als de heilige graal. Deze iconische Amerikaanse klassieker voert je terug naar hoogdagen van verbrand rubber en opstuivend zand. De motoren werden groter en krachtiger, hun vermogen flirtte zelfs met 450 pk. Jonge mannen scheurden onbevreesd over snelwegen en niemand lag wakker van het maximale kilometertoerental of milieuvervuiling.

Muscle cars

Muscle cars waren prestatiegerichte auto’s met een V8-motor en een grote cilinderinhoud. Deze populaire achterwielaangedreven snelheidsduivels waren tussen 1964-1973 erg in trek bij Amerikaanse jongeren en NASCAR-races. Het bekendste model was zonder twijfel de Dodge Charger 1969.

Dodge Charger 1969

Charger

De Amerikaanse fabrikant Chrysler introduceerde het eerste Charger-productiemodel in 1966. Maar het waren de Chargers van de tweede generatie (1968-1970) die voor exploderende verkoopcijfers tekenden. De duizelingwekkende autoachtervolging uit de politiefilm Bullit waarin Steve McQueen met zijn Ford Mustang GT een zwarte Dodge Charger achternazit bleek uitstekende sluikreclame. De vraag verzesvoudigde plotsklaps en toen moest de televisieserie The Dukes of Hazzard nog komen.

The Dukes of Hazzard

Zeven seizoenen lang (1979-1985) volgde de hele wereld de escapades van de neven Luke en Bo Duke in het fictieve stadje Hazzard. Elke aflevering raakte het duo in onmin met de hebberige slechterik Boss Hogg, Sheriff Rosco en allerlei tuig van de richel. De ster van de serie was niet de familie Duke, maar hun geliefde vluchtmiddel: een gemodificeerde Charger 1969.

Dodge Charger 1969 Dukes

Generaal Lee

De Generaal Lee was de oranje Dodge Charger 1969 waarmee The Duke Boys over zand- en autowegen raceten terwijl ze de meest waanzinnige sprongen uithaalden. Zijn naam verwees naar Robert E. Lee, de bevelhebber van de Zuidelijke Staten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

The Dukes gaven hun bolide enkele interessante aanpassingen. Ze lasten beide autodeuren dicht en installeerden een veiligheidskooi voor hun levensgevaarlijke stunts. Op het dak schilderden ze de blauwe Confederatievlag en hun kenmerkende toeter speelde luid de eerste 12 tonen van het volkslied Dixie.

De Dodge Charger 1969

De Charger 1969 beschikte standaard over een 7,2 liter Magnum V8-motor met een automatische TorqueFlite-transmissie met drie versnellingen. De beroemde Charger Dukes of Hazzard kreeg een krachtigere motor: de 426 Hemi.

Onvindbaar

Naar verluidt versleten de tv-makers minstens 360 exemplaren van het gemodificeerde type Charger Dukes of Hazzard. In elke aflevering zat wel een halsbrekende sprong en na zo’n stunt ging de gebruikte auto meteen op pensioen. Niemand weet waar al deze Chargers eindigden: er zijn vandaag maar 17 authentieke tv-exemplaren bekend.

Ondertussen speurden autoliefhebbers het halve land af op zoek naar een originele Charger 1969. Omstreeks midden jaren 80 waren er dan ook nog amper Chargers te vinden.

Previous «
Next »