Extreme sports: Inline skaten

  • Menfacts
  • april 5, 2019
  • Comments Off
inline skaten

Inline skating

De allereerste werd gemaakt in de 18e eeuw, in Londen, door een Engelsman. Welke Engelsman dat is geweest, is niet bekend. De eerste man met hetzelfde idee en waarvan de identiteit wel bekend is, is de Belgische Jean-Jospeh Merlin. Beiden zullen geen idee gehad hebben tot welke proporties hun uitvinding zou uitgroeien. Wereldwijd rijden er miljoenen mensen rond op het product van hun gedachtespinsels en scheppend vermogen: de inline skate.

De noemer ‘inline skaten’

Skaten, skeeleren, inline racen, stuntskaten, kunstrijden, het zijn allemaal sporten die vallen onder ‘ inline skaten ‘. De meest gebezigde vorm zal zijn het rijden van lange afstanden op skates, wat de meesten zullen kennen als skeeleren. Dit is wat veel schaatsers buiten het schaatsseizoen om doen om de techniek enigszins te blijven trainen. Ook zijn er veel recreatieve skeeleraars, als dan niet deelnemend aan een georganiseerde toertocht. Inline racen is de competitieve variant hiervan. Inline skaten op deze manier wordt gedaan op skates met vijf wielen, waar andere skates vier wielen hebben.

Freestyle inline skaten

Een minder bekende vorm van inline skating zal freestyle skating zijn. Bij deze sport gaat het om slaloms en sprongen. De freestyle slalom vergt heel veel techniek en vlug voetenwerk, waar de speed slalom draait om snelheid. De freestyle sprong draait om zo veel mogelijk trucs doen en om je as draaien.

Extreme inline skating

De nog spectaculairdere vormen zijn vert skaten en stuntskaten. Dit zijn sporten die te vergelijken zijn met het skateboarden zoals we dat kennen van Tony Hawk, maar dan op inline skates. ‘vert‘ in vert skating staat voor verticaal. Dat gaat op zijn beurt weer over de uiteinden van de halfpipe waarover geskatet wordt. Bij wedstrijden gaat het erom wie in beperkte tijd zo veel mogelijk indruk kan maken op de jury. Het maken van hoge sprongen, meerdere, zo moeilijk mogelijke tricks landen en creatief zijn, leveren punten op. Vert skating is de enige vorm van inline skating die nu nog op de X-Games (één van de, zo niet dé grootste extreme sports competitie ter wereld) te zien is. Dat het een gevaarlijke sport is, blijkt wel uit het feit dat er sinds 2012 maar 15 atleten zijn die aan wedstrijden hebben deelgenomen!

Stuntskaten

Stuntskaten is grinden, grabben en spinnen op skates. Dit kan in een speciaal skatepark, maar ook overal op straat. Deze vorm van inline skaten is wat veel mensen verstaan onder ‘skaten’, op skates met extra ruimte tussen het tweede en derde wiel, om zo het grinden mogelijk te maken. In tegenstelling tot vert skaten is stuntskaten niet meer te zien op de X-Games, maar daarom niet minder spectaculair.

Previous «
Next »