Het belang van aanvullende vitaminen

  • Menfacts
  • april 9, 2018
  • Comments Off
multivitaminen

Waarom is het nodig om extra vitaminen te slikken?

Multivitaminen zijn voedingssupplementen, die de algemeen dagelijkse hoeveelheid vitaminen bevat. Door deze in tabletvorm te slikken weet je zeker dat je je vitamines en mineralen elke dag binnenkrijgt. Ze zijn gemaakt om fit te blijven, een slechte weerstand te voorkomen, je haar en huid op peil te houden en om bijvoorbeeld botontkalking te voorkomen.

Is het nou echt noodzakelijk?

Ja en nee. Ondanks het vele voedsel in het westen, komt het toch hier ook nog vaak voor dat mensen te weinig vitamines binnenkrijgen. Ze eten eenzijdig zonder dat ze het door hebben. Bijvoorbeeld veel te veel koolhydraten en weinig groentes, of voornamelijk eiwitten en te weinig andere voedingsstoffen. Tekorten kunnen bijvoorbeeld ook ontstaan als mensen weinig groente of fruit eten. Een volle maag wil niet altijd zeggen dat je ook al je vitamines binnenkrijgt. Daarom worden multivitaminen door veel mensen dagelijks ingenomen als extra ondersteuning en omdat mensen graag zolang mogelijk fit willen blijven.

Multivitaminen voor elke leeftijd

Als je extra vitamines neemt, is het verstandig om te kijken welke vitamines je nodig hebt voor jouw leeftijd. Als je nog piepjong bent heb je andere voedingstoffen nodig dan wanneer je al een dagje ouder begint te worden. Flinndal multivitamine heeft een mooi uitgebalanceerd aanbod, afgestemd op verschillende levensfases van mannen en vrouwen.

Wat als je te veel vitamines binnenkrijgt?

Als je te veel vitamines binnenkrijgt, verandert er meestal niet zoveel. Vitamine c wordt bijvoorbeeld door je lichaam opgenomen maar wat je niet nodig hebt, wordt gewoon uitgeplast. Toch moet je van vitamines niet meer nemen dan aanbevolen wordt. Vitamines zijn geen geneesmiddelen en doen ook niks extra’s voor je als je er een overdosis van binnenkrijgt. In dat geval kunnen sommige vitamines wel schade doen. Als je teveel B5 neemt, kun je bijvoorbeeld diarree krijgen. Van de meeste vitamines heb je weinig last als je er iets meer van binnenkrijgt dan je nodig hebt, maar neem nooit meer dan aanbevolen wordt op de verpakking en lees altijd de bijsluiter.

Waarom zou je vitamines slikken?

Niet iedereen ziet het nut in van het innemen van vitamines. Het is waar dat je alle belangrijke vitamines en de dagelijkse hoeveelheid kunt binnenkrijgen door middel van een goed eetpatroon. Toch lukt dat heel veel mensen niet. Vaak is dit omdat ze of te ongezond eten, te eenzijdig of juist omdat ze bijvoorbeeld spieren willen opbouwen en daarbij een streng dieet hanteren van veel eiwitten. Aanvulling in de vorm van voedingssupplementen kan dan nodig zijn.

Previous «
Next »