• Homepage
  • >
  • Overig
  • >
  • Waarop letten bij het kiezen van een wasmachine en droger?

Waarop letten bij het kiezen van een wasmachine en droger?

  • Menfacts
  • januari 11, 2022
  • Comments Off
wasmacine

Uit cijfers van het CBS blijkt dat er meer dan 1,23 miljoen single mannen zijn. En die mannen hebben allemaal kleding die gewassen moet worden. Ook wanneer je samenwoont dan is een wasmachine een must. Heb jij de taak om een nieuwe wasmachine uit te kiezen? Moet je misschien ook een droger kopen of ga je beter voor een was-droogcombinatie? Onderstaande tips helpen je in je zoektocht!

Op zoek naar goede prijs-kwaliteit

Ben je op zoek naar de beste wasmachine? Een wasmachine kopen en uitkiezen kan gelukkig via handige koopgidsen die al voor je samengesteld zijn en waar je bijvoorbeeld de modellen met de beste prijs-kwaliteit van het moment vindt. Dan nog zijn er natuurlijk een aantal factoren om op te letten en je keuzes hierin zijn geheel persoonlijk. Je maakt ze op basis van je gezinssamenstelling, ruimte en overige wensen. We sommen ze hieronder voor je op.

Vulgewicht

Voor een eenpersoonshuishouden is een wasmachine met een vulgewicht van 7 kilo aan te raden. Doe je liever wat minder vaak de was, dan komt een vulgewicht van 8 kilo goed van pas. Ideaal voor als je bijvoorbeeld veel verschillende handdoeken en (sport)kleren hebt. Je komt dan wel uit met enkele wasbeurten per week. Grote gezinnen kiezen beter voor een vulgewicht vanaf 9 kilo.

Energieklasse

Hoe dichter de energieklasse bij A zit, hoe beter voor het milieu. En voor de portemonnee, want deze modellen gebruiken relatief minder energie. Vaak zijn ze net iets prijziger, maar dat betaalt zich op termijn terug.

Geluidsniveau

Staat jouw wasmachine dicht bij de slaapkamer? Na 23.00 uur wasjes draaien is vaak voordeliger qua energietarief, maar je wil natuurlijk niet in de herrie zitten. Of wie weet draai je je wasjes overdag en zit je kantoorruimte of tv er vlakbij in de buurt. Is dit het geval, dan kies je liever voor een stille wasmachine (onder 73 dB).

Wasprogramma’s en extra functies

Wellicht heb je zelf geen zin om te stoeien met de instellingen en daarom check je vooraf alvast welke automatische wasprogramma’s er op de wasmachine zitten. Ook extra functies kunnen goed van pas komen. Bijvoorbeeld automatische wasmiddeldosering, trommelverlichting, een stoomfunctie, automatisch uitschakelen en startuitstel. Deze laatste komen vooral van pas voor drukke mannen die niet altijd in de buurt van hun wasmachine zijn en bijvoorbeeld de wasmachine op een bepaald tijdstip willen instellen. Je kunt natuurlijk ook een wasmachine met app-verbinding kopen. Via domotica is het mogelijk om je apparaten via je smartphone te bedienen.

Het formaat wasmachine (en droger)

Ook niet onbelangrijk is het formaat. Past de betreffende wasmachine op de plek waar je hem neer wilt zetten? Als je ook een droger nodig hebt dan kun je ervoor kiezen om deze op de wasmachine te plaatsen. In dit geval komt een uittrekbaar tussenplateau goed van pas, want hierop kan je je wasmand plaatsen en dat scheelt je bukwerk en moeite. 

Alternatief ruimtesparing: was-droogcombinatie

Om geld en ruimte te besparen zou je kunnen kiezen voor een was-droogcombinatie. Deze machine kan zoals de naam al aangeeft zowel wassen als drogen. Bijkomend voordeel is dat je je was niet van de wasmachine in de droger hoeft te doen. Er zit ook een keerzijde aan, want als je de maximum capaciteit wast dan zal je daarna wat uit de machine moeten halen, omdat de droogcapaciteit altijd lager is dan de wascapaciteit. Een ander nadeeltje is dat het draaien van een vol was- en droogprogramma een stuk langer duurt dan wanneer je twee losse machines inzet én dat je bij veel was geen twee wasbeurten achter elkaar kunt draaien. Dit apparaat biedt dan wel weer perfect uitkomst voor iedereen die de meeste was op de waslijn hangt en slechts af en toe een droogbeurtje inzet.

Previous «
Next »