Nieuw huis gekocht? Hoe pak je de inrichting aan?

  • Menfacts
  • januari 11, 2022
  • Comments Off
nieuw huis gekocht inrichten

Het inrichten van een nieuwe woning: enkele praktische tips

Je hebt pas een nieuw huis gekocht en wacht op de sleuteloverhandiging. Ondertussen moet je niet bij de pakken blijven zitten. Je kan op voorhand al plannetjes uittekenen voor de nieuwe inrichting van de woning. Maar hoe zie jij het toekomstig interieur? Welke woonstijl draag je hoog in het vaandel? En welke kleur van woondecoratie past bij je persoonlijke wensen? Een hoekbank kopen of niet? En welke sanitair merken hebben je absolute voorkeur? Enkele praktische hints op een rijtje gezet die mogelijk op je bucket list moeten staan bij de inrichting van een nieuwe woning.

Struin het internet af op zoek naar ideeën

Bij de inrichting van je nieuwe huis, is het raadplegen van woonstijl websites op het internet een absolute aanrader. Links en rechts kan je nieuwe invalshoeken terugvinden waar je heel wat inspiratie kan opdoen. Verdiep je in de verschillende stijlen zoals bijvoorbeeld een modern of een industrieel interieur. Het kopen van woonmagazines kunnen hier ook bij helpen. Denk maar aan de aandachtspunten bij een hoekbank kopen bijvoorbeeld.

Maak een woonidee in je hoofd

Heb je al een bepaald woonidee in je achterhoofd? Maak dan voor jezelf een plattegrond of bouwtekening? Dat mag een ruwe schets zijn. Bekijk ook op een kritische manier hoe je de woonruimtes wil gaan inkleden. Met welke kleur en past een bepaald meubelstuk wel bij het gekozen interieur. Kijk ook vooral naar de beschikbare ruimte. Kleuren spelen hierbij een cruciale rol. Ben je meer voor neutrale pasteltinten of hou je meer van de frivole felle kleuren? Verlies niet uit het oog dat de muren, kozijnen en deuren passen bij de meubelstijl. Een witte kamer oogt veel ruimer.

Hou rekening met het budget en bekijk de inrichting vanuit praktisch oogpunt

Je zal alles moeten plannen volgens het budget waarover je beschikt. Deze basismaterialen bepalen het prijskaartje:

  • vloer
  • de afwerking van de wand
  • meubels
  • raambekleding

Wanneer je definitief de knoop hebt doorgehakt, kan je beginnen met de kleurbepaling. De keuze die je maakt is hoofdzakelijk afhankelijk wie de woonruimte gaat gebruiken. Heb je huisdieren? Dan moet je overwegen om voor een krasvrije vloer te kiezen. Heb je klein kinderen rondlopen? Opteer dan voor een vloer die probleemloos schoon kan worden gemaakt en nauwelijks vlekken achterlaat.

Het lichtplan in functie van de aanwezige stopcontacten

Verlichting is misschien iets waar je niet meteen aan denkt bij de inrichting van je nieuwe woonst. Nochtans is dit bij de inrichting van een nieuwe woning superbelangrijk. Maak een overzicht van de aansluitpunten en het aantal aanwezige stekkers. Op grond van deze informatie kan je een lichtplan uittekenen. Ga eerst van een basisverlichting uit. Vervolgens kies je de lampensoorten zoals leeslampen, eetlampen of geef je de voorkeur aan spots die dimmen. Hou je van mooie planten of ben je een ware kunstliefhebber? Dan plaats je dit in de schijnwerpers waardoor je een speciaal effect creëert. Een zorgvuldig uitgekozen lichtspel in een nieuwe woonruimte zorgt voor de juiste sfeer.

Previous «
Next »