• Homepage
  • >
  • Overig
  • >
  • Hoe kun je verstandig geld lenen en wat zijn de kosten?

Hoe kun je verstandig geld lenen en wat zijn de kosten?

  • Menfacts
  • september 3, 2020
  • Comments Off
lening

Een lening kan tegenwoordig op allerlei manieren tot stand komen. Soms hebben mensen niet eens door dat ze geld lenen, en daar dus rente over betalen. Denk hierbij aan rood staan of iets kopen op afbetaling. Tegenwoordig kun je bijna elke auto kopen als private lease, maar dit is natuurlijk ook gewoon een lening, waar rente over betaald dient te worden. Hieronder wat soorten leningen op een rijtje, met de kosten daarvan.

Een hypotheeklening

Om je huis te verbouwen, maar ook om die te verduurzamen, kun je een (extra) hypotheeklening afsluiten. In het gunstigste geval mag je de rente hierover aftrekken van je inkomstenbelasting, maar ook als dit niet kan is het een gunstige lening omdat hypotheekrente vaak goedkoper is dan leenrente.

Doorlopend krediet als lening

Waar doorlopend krediet vroeger een erg populaire lening was, kiest men tegenwoordig vaker voor een persoonlijke lening. Dit omdat de rente op een persoonlijke lening lager is dan doorlopend krediet.

Rood staan is ook een lening

Veel mensen vergeten vaak dat rood staan eigenlijk ook een lening is, en zelfs een van de duurste. Zo ligt de rente op rood staan meestal ergens tussen de 10% en de 14%. Dit is echt enorm hoog als je het vergelijkt met het rentepercentage over andere leningen. Toch is dit een van de meest voorkomende leningen, omdat de bank die niet zo ‘verkoopt’ en men dus ook vaak niet nadenkt over de kosten hiervan.

Geen rente bij afrekening creditcard

Wat dat betreft is het bij een credit card beter geregeld. Daar kun je mee betalen en aan het eind van de maand wordt dit bedrag van je rekening afgeschreven, je betaalt daar echter geen rente over, terwijl ook dit dus eigenlijk een lening is. Je betaalt hier alleen rente over als je in de min komt door de afschrijving. Dit is echter geen rente over je creditcard, maar over het rood staan zoals eerder beschreven.

Gebruik je spaargeld in plaats van een lening

Aangezien je tegenwoordig bijna geen rente meer ontvangt over spaargeld, is het vaak het beste om grote aankopen daarmee aan te schaffen, in plaats van een lening af te sluiten. Op die manier bespaar je jezelf dat je rente betaald en je spaargeld levert tegenwoordig toch niet veel meer op.

Informeer jezelf

Welke lening voor jou het beste is, ligt helemaal aan het bedrag, je situatie en hoe lang je er over wil doen om de lening terug te betalen. Laat jezelf dus goed informeren voor je een lening afsluit en zorg dat de lening die je neemt, past bij je levensstijl.

Previous «
Next »