Heb je het weleens moeilijk? Voelt het dan alsof je emotionele muren instortten? Wordt je weleens onder druk gezet tussen wat je weet dat goed voor je is, maar bang bent voor het oordeel en de schuld die daarmee gepaard zou kunnen gaan? We worstelen allemaal, struikelen en worden op een of ander moment (soms keer op keer) aan ons lot overgelaten. Het leven is hard. Soms kan het bijna onmogelijk zijn om erdoor te navigeren als we overweldigd worden door verantwoordelijkheden, uitdagingen en veranderingen. We zouden allemaal graag denken (of hopen) dat onze rationele geest het bevel overneemt in angstige momenten van turbulentie, maar onze emoties kunnen ons hoofd overnemen. In plaats van ons vooruit te helpen, kunnen onze emotionele reacties de chaos verergeren en verwarring scheppen.
Iedereen heeft er baat bij om emoties te kunnen wegschuiven, dumpen of verwerken. Het zou geen kwestie van geslacht moeten zijn, dat vrouwen meer bedreven, uitgerust en bereid zijn om hun emoties, en wat ze bedoelen, te omarmen. Generaties lang werd mannen geleerd weerstand te bieden aan het omgaan met emoties omdat we bang zijn voor oordeel, spot en verbannen worden uit ‘de stam.’ Er is moed voor nodig om uit dat kamp van gedachten te breken. We voelen de emoties, maar in plaats van ze onder ogen te zien en te verwerken, kroppen we ze op. Dan kunnen ze later naar buiten komen in door stress geteisterde, giftige patronen die onze gezondheid of relaties kunnen beïnvloeden. Emoties verwerken zonder ze uit te schrijven, kan aanvoelen als proberen een hersenoperatie bij jezelf uit te voeren, frustrerend proberen te verwijderen, onderzoeken en begrijpen waarom je je voelt zoals je je voelt.
De oplossing: ‘Journaling’ is een van de beste zelfzorg- en welzijnspraktijken die er is om helderheid en veerkracht te behouden. Door een dagboek bij te houden, kunnen we gedachten uit ons hoofd en op papier krijgen, waardoor een reflectief en objectiever perspectief ontstaat op wat we emotioneel doormaken. Het stelt ons in staat om onze problemen los te maken, een duidelijker perspectief te krijgen, het positieve te accentueren en mentale ademruimte te bieden om moeilijke uitdagingen te verwerken. Er is geen formule om dit te doen, dus sta jezelf niet in de weg. Schrijf gewoon wat je voelt, haal het uit je hoofd en op papier. En ja, we raden aan om het op te schrijven, want er is een magische verbinding van pen, papier en een hand in beweging.
De voordelen: Journaling is een terugkerende oefening waarmee je het emotionele tumult kunt vastleggen en op papier kunt zetten, zodat je het kunt verkennen en begrijpen. Het stelt ons in staat om de verhalen die we onszelf vertellen over wat we doormaken in twijfel te trekken en te controleren, medeleven te tonen in onze strijd en een betere vriend en coach voor onszelf te worden. Het stelt ons in staat om kostbare beslissingsruimte te creëren tussen wat we denken en voelen… en hoe we ernaar handelen. Als je een dagboek bijhoudt, ben je rustiger, geduldiger, empathischer, oplossingsgericht, medelevend naar jezelf en anderen, veerkrachtiger en voel je de stabiliteit van innerlijke vrede… je hebt de emotionele bagage uitgeladen.
Traditioneel moesten onze krijgers in indianenstammen “luchten” om de pijn van trauma, verlies en strijd los te kunnen laten, zodat het hen niet achtervolgde of zwaar maakte op de reis die voor hen lag. Dat kwam voort uit het emotionele reinigingsproces tijdens ceremonies en stelde hen in staat sterk te blijven in hun rol als krijgers. We kunnen dat nu ook voor onszelf creëren, wanneer we het bijhouden van een dagboek aan ons eigen leven toevoegen. Het is diepgaand en schept soms levens veranderende duidelijkheid. Het is een geschenk dat we onszelf geven. Dat kunnen we niet bieden als we constant in hyperstimulatie modus zijn, te maken krijgen met afleiding en rondrennen. We moeten de tijd nemen, anders gebeurt het niet. Journaling is een discipline, een praktijk en een ritueel.
Begin een paar keer per week met vijf minuten, zelfs een paar zinnen schrijven is geweldig. Als je eenmaal in een ritme komt, maak dan meer tijd en je zult je gedachten trainen om gemakkelijker te schrijven. Bouw op naar minimaal 3-5 keer per week gedurende 10-20 minuten. Elk moment van de dag kan werken, maar de ochtenden zijn het beste omdat er duidelijkheid en rust is voordat de chaos van de dag begint. Aan het eind van de dag kan ook krachtig zijn! Het kan bij je thuis, in het park of in een café zijn.