Er werd al steeds meer online gekocht, maar de Corona pandemie heeft dit pas echt tot enorme hoogte doen stijgen. Niet vreemd natuurlijk als de meeste winkels alleen open zijn voor afhaal. Toch zijn er natuurlijk risico’s verbonden aan online kopen. Zo weet je niet altijd of een webshop betrouwbaar is. Gelukkig zijn er veel webwinkels waar je met een gerust hart een bestelling kunt doen. Maar hoe weet je of een webwinkel betrouwbaar is en of je er veilig online jouw favoriete gadgets kunt shoppen? Natuurlijk kun je zoeken op reviews, zoals Peek & Cloppenburg reviews of Babista reviews, maar met onderstaande tips kom je ook heel ver.
Gebruik bij online shoppen nooit onbeveiligde wifi-verbindingen, zoals in een internetcafé of een andere gedeelde computer. Je weet nooit of zo’n computer goed beveiligd is. Bij veel webwinkels moet je bij je eerste bestelling een account aanmaken en daarbij zelf een wachtwoord kiezen. Gebruik dan een sterk wachtwoord. Dus niet een wachtwoord dat je ook voor andere sites of diensten gebruikt, zoals je e-mail account.
Let op keurmerken
Als een webwinkel het keurmerk Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk heeft, belooft de webwinkel een bepaalde service, ook als er iets misgaat bij je bestelling. Eén van de voordelen van online shoppen bij een winkel die hierbij is aangesloten is dat je naar een onafhankelijke geschillencommissie kunt stappen als je een geschil hebt met de webwinkel.
Zodra je online wilt afrekenen in een webwinkel moet het webadres in de browserbalk beginnen met ‘https://’. In dat geval is de internetverbinding beveiligd en afgeschermd voor onbevoegden. Helaas betekent een beveiligde verbinding niet altijd dat je met een betrouwbare webshop te maken hebt. Er zijn ook nepshops of frauduleuze webshops die de moeite nemen om een certificaat aan te vragen. Blijf dus alert!
Kies een veilig betaalmiddel
Er zijn veel verschillende manieren om online te betalen. Elk met hun eigen werking en ieder hun eigen risico’s. Met iDeal betaal je via de beveiligde webomgeving van je bank, maar kun je niet achteraf betalen. Als je betaalt met Paypal heb je aankoopbescherming; je krijgt bijvoorbeeld je geld terug als je je aankoop niet ontvangt. Veel mensen kiezen hiervoor bij bestellingen in het buitenland.
Druk de betaalpagina af
Maak bij twijfel een afdruk van de betaalpagina en controleer je bij- en afschrijvingen via internetbankieren, mobiel bankieren of afschriften. Is de afrekening niet in orde, neem dan direct contact op met de webwinkel. Soms kun je je geld ook terugkrijgen via de bank, creditcardmaatschappij of aankoopbescherming, bij bijvoorbeeld PayPal. Bewaar voor extra zekerheid ook een kopie en/of afdruk digitaal of op papier van iedere bestelling, orderbevestiging en alle voorwaarden.
Herken een goede Nederlandse webwinkel
Hoe kan het dat je online iets bestelt zonder verzendkosten en dat je tóch een bedrag moet afrekenen als de postbode voor de deur staat? Waarschijnlijk heb je, zonder het te weten, iets besteld bij een webshop buiten de EU. Hoe herken je zo’n exotische webwinkel en hoe voorkom je hoge invoerkosten?
Hoe kun je zien of het om een Nederlandse webshop gaat?
Staan vestigingsadres, bezoekadres, e-mailadres, Nederlands telefoonnummer en overige bedrijfsgegevens op de website vermeld? Google eens naar de webwinkel naam in combinatie met het woord ‘douanekosten’. Dus ‘webwinkel naam+douanekosten’. Is de webwinkel van buiten de EU al enige tijd actief dan vind je zo waarschijnlijk klachten over onverwachte inklaringskosten. Webwinkels die het keurmerk Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk voeren, houden zich aan Nederlandse regelgeving. En de webwinkels melden niet alleen hun vestigingsgegevens maar ook bij ieder product de kosten inclusief BTW.