Jack Daniels, het verhaal achter het iconische whiskey merk

  • Menfacts
  • mei 19, 2017
  • Comments Off

Het is wellicht één van de meest bekende whiskey merken ter wereld en zelfs mensen die geen whiskey drinken zullen dit merk herkennen. Jack Daniels is al jaar en dag een begrip. Maar hoe is dit merk eigenlijk precies ontstaan? Wat is het verhaal achter deze whisky en zijn er ook verschillende soorten? Op welke manieren kun je het eigenlijk drinken? Kortom: wat valt er te vertellen over dit wereldberoemde merk?

Ontstaan

Jasper Newton ‘Jack’ Daniels werd in het jaar 1850 geboren en was onderdeel van een groot gezin. Toen zijn vader in de Amerikaanse burgeroorlog sneuvelde, liep Jack van huis weg en werd hij na verloop van tijd ogenomen door een lokale priester genaamd Dan Call. Deze priester was tevens een moonshiner(iemand die illegaal whiskey stookt) en zo leerde Jack langzaam maar zeker alles over het distilleren. Uiteindelijk zorgde dat er zelfs voor dat ze in 1875 een eigen distilleerderij openden. Deze was zelfs officieel geregistreerd. Niet veel later besloot Call vanwege religieuze redenen te stoppen, zodat Jack Daniels alleen eigenaar werd.

jack daniels distilleerderij

De beste whiskey

Jack kreeg al snel succes en kocht een stuk grond en diverse faciliteiten. Op die plaats is vandaag de dag nog steeds de huidige distilleerderij te vinden. Binnen de kortste keren bezat Jack Daniels de grootste distilleerderijen in de regio en toen hij in 1904 de gouden medaille voor de beste whiskey won op de wereldexpositie in St. Louis, werd zijn whiskey definitief wereldberoemd. Nadat hij in 1907 zijn bedrijf overgaf aan twee neven, stierf Jack in 1911 aan een bloedvergiftiging. Zijn neven gingen door op de ingeslagen weg waardoor Jack Daniels vandaag de dag nog steeds tot de meest populaire en grootste whiskeysoorten ter wereld behoort. In totaal heeft het bedrijf een jaarlijkse netto opbrengst van maar liefst 125 miljoen dollar.

Jack Daniels: verschillende soorten

Jack Daniels is een Amerikaanse whiskey. Het grootste verschil tussen deze whiskey en de Schotse whiskey’s is dat er bij de Amerikaanse mais als belangrijkste ingrediënt wordt gebruikt. In Schotland is dat in de meeste gevallen gerst. Jack maakt dus ook altijd gebruik van mais. Er zijn verschillende soorten Jack Daniels. De meest bekende is Black Label, die soms ook verkocht wordt als Jack Daniels Old No. 7. Het alcoholpercentage is 40%. Daarnaast heeft de drankfabrikant met Green Label een vierjarige whiskey van 40%. De vaten met deze whiskey worden buiten bewaard, waardoor het hout anders ademt en de smaak verschilt. Ook Single Barrel is een bekende soort. Dit is een speciale versie van de whiskey met meer alcohol dan de andere soorten. Single Barrel heeft een alcoholpercentage van 45% en wordt in speciale vaten gerijpt. Tot slot is er ook nog Gentleman Jack. Deze whiskey gaat maar liefst twee keer door de houtskoolfiltering. Eerst voordat deze rijpt in het vat en daarna nogmaals. Het heeft een alcoholpercentage van 40%.

verschillende soorten jack daniels

 

 

Hoe kun je het drinken?

Als je de echte smaak van Jack Daniels whiskey wil proeven, drink je deze natuurlijk puur. Lang niet iedereen vindt dat echter lekker. Je kan er ook voor kiezen om het met ijs te drinken. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om Jack Daniels whiskey te mixen met andere drankjes. Verreweg de meest bekende mix van whiskey is met cola. Je kunt uiteraard zelf de verhouding bepalen. Overigens is whiskey ook bij uitstek geschikt om te gebruiken als je bepaalde cocktails wil maken. Ook wordt whiskey regelmatig gemengd met koffie, waardoor de bekende en vaak gedronken variant Irish Coffee ontstaat. Anderen geven dan weer liever de voorkeur aan een glaasje whiskey náást de koffie.

Previous «
Next »