Door Corona zijn veel bedrijven in zwaar weer gekomen, waardoor we veel gedwongen ontslagen zien. Dit is uiteraard enorm vervelend voor diegene die daar het slachtoffer van zijn, maar vergeet niet dat dit ook weer tot nieuwe kansen kan leiden. Misschien is dit namelijk wel het moment dat je voor jezelf moet beginnen. Een eigen bedrijf starten is iets dat veel mensen in hun hoofd hebben, maar waar uiteindelijk heel vaak de knoop niet voor wordt doorgehakt. Als je van de één op de andere dag op straat komt te staan, is dat misschien wel de tijd om die knoop toch door te hakken. Mocht je voor jezelf willen beginnen, waar moet je dan allemaal aan denken? We vertelden je al hoe je goed met je financiën om kunt gaan, nu kijken we met je naar het opzetten naar een eigen bedrijf.
Ben jij wel de juiste persoon voor een eigen bedrijf
Als eerste moet je kritisch naar jezelf kijken, of je bedenken of je wel de juiste persoon bent om voor jezelf te beginnen. Hoe mooi het eigen baas zijn namelijk ook klinkt, het vereist wel een bepaald karakter. Zo zul je, vooral in het begin, veel tijd moeten investeren en vaak is de omzet niet navenant. Ongeveer de helft van alle mensen die voor zichzelf beginnen, zijn hierin niet succesvol en laten zich na verloop van tijd weer uitschrijven bij de Kamer van Koophandel. Wees daarom vooral eerlijk naar jezelf toe of jij wel geschikt bent als zelfstandige.
Hoe goed ben jij met deadlines
Eigen baas zijn betekent deadlines stellen en verantwoordelijkheid nemen. Sommige mensen werken gewoon veel beter als ze deadlines van anderen opgedragen krijgen. Hoeveel last van uitstelgedrag heb jij in het verleden gehad? Denk daarbij bijvoorbeeld aan je schooltijd. Uiteraard is het opstarten van een eigen bedrijf niet hetzelfde als een tentamenweek, maar als zelfstandige heb je ook te maken met taken die niet leuk zijn. Wees dan ook eerlijk naar jezelf toe, met hoe jij daarmee omgaat.
Zorg dat je financiële plaatje klopt
Uiteraard is het financiële plaatje erg belangrijk, want als je wil ondernemen, heb je geld nodig. Niet alleen om je bedrijf op te starten, maar ook om de maanden rond te komen die je nodig hebt om een klantenbestand op te bouwen. Kijk daarom goed naar de financiën voor je begint. Wat heb je precies nodig aan kapitaal om het eerst jaar door te komen, en hoeveel denk je daarvan in dat eerste jaar te kunnen verdienen? Waar liggen de financiële risico’s en hoe ga je die opvangen?
Hoe overtuigend ben jij?
Of je nou een eigen bedrijf start of aan de slag gaat als zzp’er, je moet mensen enthousiast maken over jouw ideeën. Hiervoor hoef je geen verleden als verkoper te hebben, maar je moet wel kunnen overtuigen. Hoe overtuigend ben jij bijvoorbeeld richting vrienden, familie en vreemden in het dagelijkse leven? Niet echt? Dan moet je jezelf een andere vraag stellen: geloof je zo erg in je idee dat het makkelijk wordt om anderen te overtuigen?
Wat is de echte reden om ondernemer te willen worden?
Zaken als geld en overtuigingskracht zijn belangrijk, maar hoe gelukkig je bent ook. Als je ervan droomt om een eigen bedrijf te starten voor het vrije geluk, dan is dat ook wat waard. Maar wees hierin wel eerlijk naar jezelf toe: heb je het ondernemerschap niet geromantiseerd? Ondernemen is meestal namelijk hard werken, en zeker in het begin zul je veel verschillende petten op hebben. Van je financiën en marketing tot computerproblemen en sales: jij bent de eindverantwoordelijke en zult overal over moeten beslissen. Bovendien zijn er aan het ondernemerschap risico’s verbonden en mis je luxe-voorwaarden als vakantiegeld en -dagen.
Kijk kritisch naar je bedrijfsmodel
Hoogstwaarschijnlijk heb je al een goed business idee voor je begint. En hoewel je in je dromen misschien al marktleider bent, is het belangrijk om je dromen toch even af te toetsen met de werkelijkheid. Kijk daarom kritisch naar je bedrijfsmodel en stel jezelf de volgende vragen:
- heeft mijn idee werk potentie?
- wat doet de concurrentie en hoe ziet die eruit?
- wie heeft behoefte aan mijn product/dienst?
- hoe past mijn business binnen de markt?
Als je daardoor bijvoorbeeld merkt dat de concurrentie te groot is, of dat de behoefte aan jouw product of dienst zo goed als niet bestaat, dan is het tijd om je idee aan te passen.
Maak een ondernemingsplan
Alvorens je je idee omzet in werkelijkheid, is het tijd om een plan op te stellen. Een ondernemingsplan vormt de blauwdruk van je business en gidst je doorheen je opstartproces. Zo is dit document iets waar je altijd op terug moet kunnen vallen bij problemen. In dit plan omschrijf je wat je gaat doen en hoe je dat gaat doen. Vermeld daarin het antwoord op volgende vragen over het op te starten bedrijf:
- hoe ga je klanten aan klanten komen?
- hoeveel verwacht je te gaan verdienen?
- hoe ga je je onderscheiden van de concurrentie?
- ga je alleen aan de slag, of neem je mensen in dienst? Zo ja: wat zijn de verantwoordelijkheden? Hoe ga je deze personeelskosten dekken?
Een eigen bedrijf runnen betekent een hoop administratie. Je zal immers je inkomsten, uitgaven én gepresteerde uren nauwgezet moeten bijhouden om op een correcte manier belastingaangifte te doen. Om dit gestructureerd aan te pakken, stel je best een Excel-file op of schaf je een boekhoudprogramma aan. Ben je niet zo’n kei met administratie en boekhouding? Schakel dan een boekhouder in, dan weet je dat het altijd goed gebeurd.