Koffiefeitjes: is koffie nou goed of slecht voor je?

  • Rogier
  • mei 12, 2020
  • Comments Off
hoeveel koffie per dag

Als je de een expert mag geloven is koffie goed voor de gezondheid. De andere specialist zegt dat koffie slecht voor de gezondheid is. Welke kenner moet je nu eigenlijk geloven? Hoeveel koffie per dag mag je drinken om er een goed gevoel bij te houden? De volgende feitjes helpen je om alles in een beter perspectief te zien.

Het goede aan koffie

Het is in de eerste plaats belangrijk om de goede kanten van koffie te benadrukken. Koffie is een natuurlijk product. Het komt gewoon van de bonen van een koffieplant. Dit betekent ook dat er allerlei gezonde stoffen in zitten. Vitamine B, mangaan en magnesium zijn misschien wel de bekendste. Dit maakt koffie goed voor de gezondheid. Je kunt er beter door functioneren. Ook zijn er aanwijzingen dat het helpt tegen diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Gebruik je natuurlijke koffie? Dan wijzen studies ook uit dat dit inderdaad het geval is. Al is er nog discussie over de werkzame stoffen.

De slechte kanten van koffie

Hoe komt het dan dat sommigen stellen dat koffie slecht voor de gezondheid is? Dit komt vooral door de aanwezigheid van cafeïne. Deze stof zou een aantal nadelige effecten met zich meebrengen. Zo kan het slapeloosheid veroorzaken. Ook kan het de bloeddruk en het stressgevoel doen toenemen. Daarnaast komen hartkloppingen en angstgevoelens voor. Deze bijwerkingen treden echter lang niet altijd op. Dat is wel belangrijk om hierin mee te nemen.

Drinken met mate

Het is belangrijk om te weten dat de mate waarin je koffiedrinkt een grote rol speelt. Alleen wanneer je veel drinkt kunnen de bijwerkingen daadwerkelijk optreden. Hoeveel koffie per dag is dan een gezonde hoeveelheid, vraag je je misschien af? Volgens de meeste onderzoeken pakt het optimaal uit wanneer je maximaal drie kopjes per dag drinkt. Zo profiteer je vooral van de voordelen, terwijl de bijwerkingen achterwege blijven.

Grote hoeveelheid onjuiste informatie

Er bestaan veel fabels over de werking van koffie. Zo zou het de vochtbalans in de war brengen. Dit zou negatief werken voor je gewicht. Het is niet bewezen dat dit waar is. Mogelijk kan het wel zo zijn dat de nieren eerder geactiveerd worden. Ook onjuist is het feit dat je altijd last zal krijgen van de bijwerkingen of van problemen met hart en bloedvaten. Dit hangt namelijk van veel meer factoren af dan alleen het drinken van koffie. Neem dus nooit te veel, maar wees ook niet bang voor je kopje in de ochtend.

Previous «
Next »