Kroatie: de perfecte vakantiebestemming!

  • Rogier
  • juli 9, 2021
  • Comments Off
op vakantie in croatie

Het afgelopen decennium is Kroatie als vakantieland erg populair geworden. Niet voor niets want dit land heeft een ongekende natuur, heerlijk eten en fijne temperaturen. Van noord tot zuid strekt zich een prachtig landschap uit. De natuur in Kroatië is adembenemend mooi, zowel in het binnenland als bij de kust en op de talrijke eilanden. Populaire bestemmingen zijn Dalmatië, Istrië en Krka National Park. Daarnaast heeft Plitvice een weelderige vegetatie, prachtige bergen en met wijnranken begroeide laagvlaktes. Niet voor niets dat dit land een ware magneet is voor liefhebbers van een (natuur) vakantie.

vakantie in croatie

Kroatie heeft een enorme kust

De meeste Nederlandse vakantiegangers trekken in Kroatië naar de kust, waar je vooral kiezelstranden vindt. Die heeft een totale lengte van bijna 6.000 kilometer. Istrië (in het noorden) en Dalmatië (in het zuiden) zijn prachtige gebieden langs die kust. Met meer dan 1.100 eilanden (waarvan slechts 66 bewoond zijn!), lieflijke baaien en inhammen is de kust vooral populair voor een zonvakantie en kun je er altijd een rustig plekje vinden. Het bruisende schiereiland Istrië in het noorden is het meest toeristische en er liggen waardevolle historische bezienswaardigheden. Ten oosten van het schiereiland de prachtige Kvarner baai, met de eilanden Cres, Krk en Losinj. Dalmatië, in het zuiden, is een stuk rustiger en is de plek voor rustzoekers. 

op vakantie in kroatie

De Brioni eilanden ten zuidwesten van het schiereiland Istrië

De Kornati’s bestaan uit 89 eilanden met mooie riffen die deel uitmaken van het Kornati National Park. De Brioni eilanden ten zuidwesten van het schiereiland Istrië zijn eveneens prachtige eilanden met veel cultuur en natuur. Het eiland Mljet is ook deels een nationaal park en heeft een zeer bijzondere vegetatie. Vandaar de bijnaam “groen eiland”. Hier genieten natuurliefhebbers van bossen, wandelroutes en meren. Er zijn tal van bijzondere eilanden die je makkelijk kunt combineren tijdens een vakantie in Kroatië. 

vakantie in kroatie

Het binnenland van Kroatie

Naast de prachtige stranden kun je ook kiezen voor de ruige berglandschappen in het binnenland. Deze zijn een fantastisch decor voor lange wandeltochten in de meest ongerepte natuur van Zuid-Europa. Door de prachtige heuvels van Zagreb voeren wandelpaden je langs prachtige rivieren en ruïnes, weg van de toeristen. De vruchtbare vlakten van Slavonië, het minst bekende gebied van Kroatië, herbergt het moerassig natuurpark Kopacki Rit. In dit moerassig gebied kan je per boot een bijzondere fauna en flora ontdekken. De rivieren van Kroatië zijn een paradijs voor sportvissers.

tips voor croatie

Stedentrip in Kroatië

Pula is een stad die eigenlijk niet mag ontbreken tijdens een vakantie in Kroatië. Je kunt hier eindeloos shoppen, maar je vindt er ook historische bezienswaardigheden, waaronder het het beroemde amfitheater. Naast het amfitheater van Pula, dat zowel overdag als ‘s avonds de moeite waard is om een keer te bekijken, moet je ook langs de tempel van Augustus lopen als je van oude historie houdt. De tempel van Augustus vind je bij het Forum van Pula dat het centrale plein van de stad is.

Actieve vakanties

Voor een actieve vakantie kun je ook in Kroatië terecht. Je kunt wandelen en fietsen in Istrië, of een route langs de Dalmatische kust kiezen waarbij je af en toe in het verfrissende water kunt duiken, of je zoekt het hogerop richting het binnenland en de Plitvice meren. Genoeg ideeën voor een actieve en avontuurlijke vakantie in Kroatië!

vakantie in croatie plannen

Nationaal park Plitvicemeren

Het nationaal park Plitvicemeren is een nationaal park dat eigenlijk het hele jaar door mooi is om te bezoeken. Je kan hier mooie trekkings maken langs allerlei bergtoppen, groene bossen waartussen je blauwe rivieren vindt en watervallen. Zo’n wandeltocht maak je zo lang als je zelf wilt, zo zijn er trekkings te volgen van een paar uur maar ook van 6 tot 8 uur lang.

naar croatie

De Eufrasiusbasiliek met zijn prachtige mozaïeken

Poreč is één van de meest belangrijke plaatsen in het land. Dit stadje heeft een geschiedenis van maar liefst 2.000 jaar oud. De meest populaire bezienswaardigheid in deze plaats is de Eufrasiusbasiliek met zijn prachtige mozaïeken uit de 6e eeuw, dat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dichtbij dit plaatsje vind je de Grot van Baredine. In deze grot tref je diverse stalactieten en stalagmieten aan. Verder is het Maraforplein leuk om te bezoeken en natuurlijk kan een wandeling door de oude stad van Poreč ook niet ontbreken, want dat is al een bezienswaardigheid op zich.

Een vakantie naar Kroatië is zeer de moeite! Je kunt er heen vliegen, maar het is ook leuk om er een roadtrip naar toe te maken. Er zijn diverse campings in Kroatië te waar je tijdens je vakantie kunt verblijven. Maar ook in de stadjes vind je allerlei sfeervolle hotelletjes of leuke appartementen. Je kan er dus backpackend, interrailend, roadtrippend of vliegend naartoe. Net wat het beste bij jouw reisgedrag past! 

Previous «
Next »