Maak het jezelf gemakkelijk met een gasveer

  • Menfacts
  • september 1, 2021
  • Comments Off
gasveren

Gemak dient de mens. Want waarom zou je het jezelf onnodig ingewikkeld maken als dat niet hoeft. In het dagelijks leven loop je soms tegen dingen aan die je veel moeite en kracht kosten. Zoals het openen van een zolderluik dat zich boven je hoofd bevindt. Het luik zit niet alleen op een lastige plek, het is ook nog eens heel zwaar. In dat geval biedt een gasveer uitkomst. Met een eenvoudige beweging gaat het luik voortaan moeiteloos open.

Wat een gasveer precies?

Om uit te leggen wat een gasveer precies is, duiken we even de technische kant op. Het product bestaat namelijk uit een cilinder en een zuiger. Je kunt het eigenlijk vergelijken met de werking van een fietspomp. Alleen wordt er bij de gasveer geen lucht door de cilinder gepompt, maar stikstofgas. Doordat er gas in de zuiger komt en dit een druk veroorzaakt, krijg je een vering in het systeem. En deze vering verlicht de werking van het voorwerp waar het op gemonteerd is. In de praktijk is het systeem een stuk ingewikkelder dan dit, maar het belangrijkste om te weten is waarschijnlijk dat je direct verschil merkt tussen een zolderluik optillen waar een gasveer op gemonteerd is, of niet.

Waar kun je een gasveer allemaal tegengekomen?

Het bekende zolderluik hebben we al genoemd, maar waarschijnlijk zit een gasveer in meer producten dan je je bewust bent. Denk bijvoorbeeld aan de achterklep van je auto. Zonder gasveer was het niet mogelijk deze met een hand, of zelfs met 1 vinger, te bedienen. En ook je bureaustoel heeft een gasveer om je zo comfortabel mogelijk te laten zitten. Maar ook buitenshuis wordt heel veel gebruik gemaakt van deze toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan de fietsenstallingen op het station, waar je het fietsenrek naar beneden kunt trekken. Dat zou een lastige klus worden zonder gasveer.

Hoe lang gaat een gasveer mee?

Omdat gasveren ongemerkt vrij veel verwerkt worden in allerlei producten die je in huis hebt, is het belangrijk om te weten dat de levensduur beperkt is. Dat heeft te maken met het feit dat de kracht afneemt naarmate de gasveer langer wordt gebruikt. Dit ligt niet alleen in de aard van het product zelf, maar het kan ook beïnvloed worden door factoren van buitenaf. Bijvoorbeeld door extreme schommelingen in temperatuur. Ook is de manier van monteren van belang. Als de zuigerstang niet naar beneden wijst, kan dit ook tot sneller krachtverlies leiden omdat de doorsmering minder soepel verloopt.

Kan ik een gasveer zelf vervangen?

Misschien heb je een bed dat in hoogte verstelbaar is met een gasveer die aan vervanging nodig is, of je wilt een dranger op de deur monteren. Het zijn maar een paar voorbeelden dat je zelf een gasveer wilt vervangen of monteren. Dat is mogelijk, maar je moet daarbij wel een aantal veiligheidsvoorschriften in acht nemen. De gasveer die je gaat verwijderen moet drukloos gemaakt worden en daarvoor is het belangrijk dat je een veiligheidsbril draagt, gehoorbescherming en ook beschermende kleding. Er kunnen namelijk olie en kleine metaaldeeltjes vrijkomen. Breng het oude exemplaar altijd naar een depot waar metaalafval verwerkt wordt. Als je je bij het gebruik en de montage aan de instructies van de fabrikant houdt, dan kun je zelf weer zorgen voor moeiteloos gebruik van je meubels in huis.

Previous «
Next »