Meer charisma uitstralen kun je oefenen!

  • Rogier
  • april 20, 2022
  • Comments Off
charisma uitstralen kun je oefenen

Ongeacht jouw situatie in het leven en je individuele doelen, een van de belangrijkste hulpmiddelen voor succes is je charisma, oftewel uitstraling. Charisma is wat je in staat stelt een kamer te controleren, anderen naar je toe te trekken en mensen te overtuigen van je ideeën. Het is een essentieel onderdeel om het soort leider te zijn dat toegewijde volgers wint die bereid zijn om voor elkaar door het vuur te gaan. Charismatische mannen worden gezien als zowel sympathiek als krachtig. Een dynamische, onweerstaanbare combinatie die eindeloze deuren opent. Kun je hier ook aan werken?

Charisma lijkt misschien een mysterieuze eigenschap, iets waarmee sommige mannen worden geboren en andere niet. Maar dit is gelukkig niet het geval. Je hoeft niet mee te doen aan de genetische charisma-loterij om jezelf te ontwikkelen tot een man met een krachtig magnetisme.

Steeds minder mensen zijn werkelijk aanwezig tijdens een gesprek

Charisma kan worden opgesplitst in een reeks concrete, grotendeels non-verbale gedragingen die kunnen worden geleerd en geoefend. Helaas lijkt het erop dat steeds minder mensen volledig aanwezig zijn en betrokken zijn bij de personen met wie ze omgaan. Volledig betrokken zijn bij een gesprek is waarschijnlijk altijd een uitdaging geweest, omdat we allemaal afgeleid kunnen worden, alleen nu kan dat nog sneller.

Nu smartphones een vast onderdeel zijn van het moderne leven, is het nog moeilijker om volledig aanwezig te zijn. Mensen proberen tegenwoordig hun aandacht te wisselen tussen twee werelden: de echte wereld die wordt bevolkt door de mensen met wie ze fysiek aanwezig zijn en de cyberwereld die hen berichten via hun telefoon stuurt. Ga naar een willekeurig restaurant en je zult ongetwijfeld tafels zien met mensen die wezenloos naar hun smartphones staren en nauwelijks met elkaar omgaan. Vrij schrijnend als je het ons vraagt.

Meer charisma uitstralen

Geef je gesprekspartner de volle aandacht

Het goede nieuws van dit alles is dat het nu ongelooflijk eenvoudig is om jezelf te onderscheiden van de rest door simpelweg volledig aanwezig te zijn bij mensen en ze je volledige aandacht te geven. Het paradoxale geheim van charisma is dat het niet gaat om het uitdragen van je goede eigenschappen, maar om de ander een goed gevoel over zichzelf te geven. Echt charisma zorgt ervoor dat de ander zich belangrijk voelt; wanneer ze een interactie met jou beëindigen, voelen ze zich beter over zichzelf dan voorheen.

Door je mentale en emotionele energie op iemand te concentreren terwijl je met elkaar omgaat, creëer je dat gevoel van belangrijkheid. Mensen willen fundamenteel aandacht, ze willen herkend en erkend worden. En je hoeft geen uber-sociale extravert te zijn om charisma te hebben en te tonen. Door de geschiedenis heen zijn er tal van magnetische individuen geweest die met succes hun introverte neigingen hebben gecompenseerd met een charismatisch intense focus en aanwezigheid. Charisma gaat niet per se over kwantiteit, maar over kwaliteit.

Aanwezigheid overbrengen is een eenvoudig concept, maar vaak moeilijk te realiseren. Je kunt het niet zomaar faken. Mensen zijn verrassend bedreven in het ontcijferen van eventueel geveinsde interesse. Om aanwezigheid echt over te brengen, moet je daadwerkelijk aanwezig zijn. Er is een aanzienlijke hoeveelheid wilskracht voor nodig om al je aandacht te richten op de persoon met wie je op dat moment bent. Maar zoals alle dingen, wordt het met oefening aanzienlijk gemakkelijker.

Hieronder enkele tips voor het ontwikkelen van jouw charismatische aanwezigheid:

Breng jezelf naar het hier en nu. Aanwezigheid begint in je geest. Als je het gevoel hebt dat je gedachten ergens anders zijn terwijl je met iemand praat, probeer dan deze kleine oefening om jezelf terug te brengen naar het hier en nu: focus op fysieke sensaties in je lichaam die je vaak negeert. Het kan je adem zijn of het gevoel dat je voeten de grond raken. Je hoeft niet lang op deze sensaties te mediteren. Slechts een seconde of twee brengt je terug naar het moment dat je deelt met deze persoon.

Meer charisma uitstralen kun je oefenen

Zorg dat je fysiek op je gemak bent. Het is moeilijk om volledig bij iemand aanwezig te zijn als je alleen maar denkt aan hoe ongemakkelijk strak je broek is of hoe heet het is. Doe daarom wat je kunt om ervoor te zorgen dat je je zo comfortabel mogelijk voelt. Dat betekent niet noodzakelijkerwijs het dragen van een trainingspak. Stijlvol zijn en je aantrekkelijk voelen, zorgt ervoor dat je je aanzienlijk zelfverzekerder voelt, en hoe zelfverzekerder je je voelt, hoe charismatischer je overkomt. Dingen die je kunt doen om je lichamelijk comfort te vergroten, zijn onder meer voldoende slaap, de cafeïne achterwege laten (rustig zijn in plaats van zenuwachtig) en de thermostaat (indien mogelijk) op een aangenamere temperatuur zetten.

Zet je apparaten, zoals telefoon, op stil en leg deze uit het zicht. Dit dient twee doelen. Ten eerste vermindert het de verleiding om ze te controleren terwijl je met iemand in gesprek bent. Ten tweede stuurt het een sterke boodschap naar de persoon met wie je bent dat ze je volledige aandacht hebben!

Previous «
Next »