Minoxidil tegen haaruitval: alles wat je moet weten

  • Rogier
  • juli 21, 2023
  • Comments Off
alles over minoxidil

Er is een nieuw product op de markt voor de behandeling van haaruitval en het krijgt lovende recensies van gebruikers. Als je last hebt van mannelijke kaalheid, ben je misschien al wel bekend met Minoxidil – het actieve ingrediënt in Rogaine schuim, een product dat al sinds 1988 helpt haar te herstellen.

Rogaine is een plaatselijke behandeling, wat betekent dat het werkt door het schuim rechtstreeks op de hoofdhuid aan te brengen. Minoxidil is nu echter verkrijgbaar in tabletvorm en de resultaten zijn naar verluidt beter dan die van het gebruik van de schuim versie. Dus, zou dit het einde kunnen zijn van rommelige schuimtoepassingen? Hier bekijken we de voor- en nadelen van Minoxidil in tablet vorm en de geregistreerde bijwerkingen.

Hoe werkt minoxidil?

Minoxidil in tablet vorm is eigenlijk begonnen als een behandeling voor hypertensie (hoge bloeddruk). Het is een vasodilatator, een medicijn dat de bloedvaten ontspant, zodat het bloed er gemakkelijker doorheen kan. Hoewel het een effectief medicijn is om de bloeddruk te verlagen, bleek het ook de haargroei te stimuleren bij patiënten die het medicijn gebruikten, een onverwacht en gelukkig resultaat voor miljoenen consumenten die lijden aan erfelijk haarverlies. Met verwijde bloedvaten kunnen meer groeifactoren het haarzakje binnendringen, wat resulteert in haargroei.

Het verlengt de anagene haarfase

Van de vier fasen van haargroei, groeien, overgang, rusten en afstoten, is ‘anageen’ de groeifase. Van Minoxidil is bewezen dat het de anagene fase verlengt, wat betekent dat het haar dikker zal lijken omdat er op elk moment meer haren zullen groeien.

minoxidil

Het remt androgene effecten

Tenzij er een onderliggend probleem is dat je nog moet onderzoeken, is haarverlies het gevolg van de miniaturisatie van de haarzakjes veroorzaakt door androgenen, een mannelijk geslachtshormoon. Minoxidil remt deze androgene effecten en vertraagt ​​haaruitval.

Verhoogt de haardiameter en –dichtheid

Orale Minoxidil is effectief in het verbeteren van de haardiameter en als gevolg daarvan de haardichtheid. Studies hebben aangetoond dat bij een dosis van 1 mg per dag de totale haardichtheid met 47 haren per vierkante centimeter toenam en de ’terminale haardichtheid’ negen nieuwe haren per vierkante centimeter bedroeg.

Orale Minoxidil versus Minoxidil in schuim

Een van de grote voordelen van oraal in plaats van schuim Minoxidil is dat het gemakkelijker te gebruiken is. Twee keer per dag schuim moeten aanbrengen, verveelt vrij snel en laat het haar niet zo prettig aanvoelen. Het schuim kan ook huiduitslag of andere irritatie van de hoofdhuid veroorzaken, en sommige mensen melden dat hun haar droog en verward wordt, waardoor het snel breekt.

Minoxidil tegen haaruitval alles wat je moet weten

Met elke vorm van behandeling bereiken patiënten die de aanbevelingen opvolgen en zich aan een vaste routine houden over het algemeen betere resultaten. Als je het schuim beu wordt en het alleen doet op dagen dat je niet uitgaat, zodat mensen je haar niet zien, zal het nauwelijks effectief zijn, toch?

Wie mag geen Minoxidil in tablet vorm gebruiken?

Aangezien Minoxidil effectief is in het verlagen van de bloeddruk, is het niet geschikt voor mensen die hypotensief zijn (die een lage bloeddruk ervaren). Orale Minoxidil wordt ook niet aanbevolen voor mensen die jonger zijn dan 18 jaar, of voor haarverlies dat onverklaarbaar is (dat wil zeggen, er is geen familiegeschiedenis van haarverlies). Het mag niet worden ingenomen tijdens de zwangerschap of vóór de conceptie en is niet effectief bij vrouwen die na de bevalling haaruitval ervaren.

Patiënten met andere onderliggende gezondheidsproblemen, zoals problemen met hun nieren, lever of hart, mogen Minoxidil niet oraal innemen. Hoewel actuele Minoxidil de bloeddruk of hartslag van een persoon doorgaans niet verandert, kunnen de tabletten dat wel. Hoe dan ook, orale Minoxidil is alleen op recept verkrijgbaar, zodat een arts kan bepalen of het een geschikt medicijn is voor de patiënt. Spreken met een huisarts om een ​​recept te krijgen is de meest gebruikelijke praktijk.

Zal orale minoxidil werken voor iedereen met haaruitval?

Niet noodzakelijk. Het hangt af van de ernst van het haarverlies en natuurlijk de reden voor het haarverlies in de eerste plaats. Het is in de eerste plaats bedoeld voor mannen en vrouwen met androgenetische alopecia (algemeen bekend als ‘mannelijke kaalheid’ maar die ook gevolgen heeft voor vrouwen).

Orale Minoxidil kan echter ook effectief zijn bij mensen die lijden aan alopecia areata, tractie alopecia, telogene effluvium (tijdelijke haaruitval rond chronische stress) en los anageen haarsyndroom (LAS).

alles wat je moet weten over Minoxidil tegen haaruitval

Orale Minoxidil-dosering

Er zijn aanwijzingen dat vrouwen lagere orale doses Minoxidil nodig hebben, waarbij 0,25 mg en 2,5 mg als een effectieve dagelijkse therapeutische dosis worden beschouwd. Voor mannen begint de effectieve therapie bij 2,5 mg en sommige patiënten hebben 5 mg per dag nodig!

Previous «
Next »