Verven op nummer is voor iedereen

  • Menfacts
  • juni 28, 2020
  • Comments Off
verven op nummer

Nu we met zijn allen wat meer thuis zitten in verband met Corona, worden de puzzels weer van zolder gehaald. In Nederland worden hele tafels vol gelegd met stukjes om de tijd te doden en de gedachten te kunnen verzetten. Het nadeel van een puzzel is echter dat als hij af is, er weinig mee gedaan kan worden. Als je een echt mooie hebt, kun je deze natuurlijk inlijsten, maar over het algemeen worden alle stukjes nadat de puzzel klaar is weer terug in de doos geschoven… wachtend op de volgende pandemie. Wil je echter iets blijvends, iets waarbij je creatiever aan het werk bent en die je trots aan je muur kunt hangen, dan is verven op nummer misschien iets voor jou.

Kleurplaat met nummers

Bij verven op nummer heb je een soort van kleurplaat, een tekening dus waarbij in elk ‘vakje’ een nummer staat. Dit nummer correspondeert met een verf kleur, waarbij je dus alleen maar moet opletten of de juiste kleur in het juiste vakje wordt aangebracht. Op deze manier kun je je voelen als een echte artiest, omdat je het kunstwerk voor je ogen op ziet leven. Elke kleur die wordt toegevoegd brengt je dichter bij het eindresultaat, en dus dichter bij een ‘eigen’ kunstwerk aan de muur.

Zorg goed voor de verf

Je moet bij het schilderen op nummer wel op enkele zaken letten. Als je eenmaal aan een nieuw project begint, is het het beste om deze op korte termijn af te maken. De verf die bij deze pakketten wordt geleverd kan, na openen, zo’n 12 weken bewaard worden voordat hij echt uitgedroogd is. Let hierbij wel op dat je de potjes na gebruik goed afsluit, anders haalt je verf die 12 weken niet. Het beste is dan ook om kleur voor kleur af te werken en de potjes van de verf die je nog niet nodig hebt, gesloten te houden. Mocht de verf toch zijn ingedikt, dan is deze vaak nog te redden door er wat water aan toe te voegen. Doe dit voorzichtig, want als er eenmaal te veel water is toegevoegd, kun je dit niet meer aanpassen. Na het toevoegen moet je de verf en het water goed mengen. Om te testen of de verf weer werkbaar is, kun je je vingertop erin doen; als de verf weer aan je vinger blijft zitten,  is hij weer te gebruiken. Wil je je verf langer houdbaar hebben, dan sluit je je potjes goed af en wikkelt die in een vochtige doek. Vervolgens doe je deze in een afgesloten plastic bak of tas.

Verschillende penselen

Je krijgt bij het schilderen op nummer zowel de verf, als een penseel geleverd. Vaak is dit penseel het meest geschikt om grote oppervlakken te beschilderen. Het advies is daarom ook om meerdere penselen te gebruiken, zodat je het geheel netjes af kunt werken. De penselen dien je wel goed te gebruiken, anders kunnen de haren afbreken of kan de rubber dop los gaan zitten. Maar hoe gebruik je de penselen eigenlijk?:

  • Je strijkt de verf na gebruik van een penseel uit op een stuk keukenpapier.
  • Als je een penseel hebt gebruikt, was dit dan schoon in helder water.
  • Neem de penseelkop en wrijf deze uit over een stuk zeep (was deze nog een keer uit).
  • Ga nu met een draaiende beweging het water uitstrijken. Er mag geen verf aan het aanzetstuk zitten van de rubberdop.
  • Breng dan met je vingers de penseelkop weer in de oorspronkelijke vorm.
  • Laat het penseel liggend drogen (dit duurt even).

Genoeg aanbiedingen te vinden

Tegenwoordig zijn er veel merken die verven op nummer aanbieden en zijn er naast de kindervarianten ook genoeg setjes te koop voor volwassenen, waarbij een verschil wordt gemaakt in moeilijkheidsgraad. Wil je beginnen met deze hobby? Dan is het verstandig om eens op zoek te gaan naar aanbiedingen. Die vind je namelijk genoeg online. Daarnaast zou je ook een hobbywinkel kunnen bezoeken, welke vaak schilderpakketten aanbieden tegen een scherpe prijs

Previous «
Next »