De stropdas heeft het laatste decennium behoorlijk aan populariteit ingeboet, maar hij is weer aan het terugkomen. Het is vooral hip om een smalle en dunne stropdas te dragen. Daarbij geeft een das nog steeds een bepaald aanzien en een stukje uitstraling.
Een stukje geschiedenis
De geschiedenis van de stropdas voert al meer dan 2000 jaar terug tot de Romeinse Tijd. Destijds droegen belangrijke politici een soort van stropdas (Fascalia) om hun stembanden warm te houden. De stropdas zoals wij die kennen, deed zijn in intrede in de 17e eeuw (1600- 1700). Kroatische soldaten droegen deze om hun nek om hun bloed, zweet en tranen af te vegen. Deze stropdas werd door de, ook toen al, modebewuste Fransen overgenomen als decoratie. Ze noemen deze accessoire: La Cravate. Als snel werd de stropdas een belangrijk mode- artikel in heel Europa. Vooral in Engeland en Frankrijk verschenen ze in diverse uitvoeringen. In 1926 verscheen de stropdas zoals we die in de huidige vorm nog steeds tegenkomen: de stof is overdwars geknipt en wordt weer aan de das genaaid.
De huidige trends
Stropdassen worden steeds meer gecombineerd met een casual outfit. Denk hierbij aan een spijkerbroek met een loshangend overhemd. Dit combineer je met een smalle stropdas. De standaard breedte voor een smalle stropdas is 8 tot 8,5 centimeter, waar het drie jaar geleden nog 9 tot 10 centimeter was. Dat deze stropdas smal is, wisten we wel, maar het kan tegenwoordig nog smaller. De zogenaamde “Skinny Tie”, een uit Italië overgewaaide trend, heeft een breedte van slechts 5 tot 7 centimeter. Met deze smalle en dunne stropdas ben je op dit moment helemaal hip.
Not Done
We willen tegenwoordig graag dat een stropdas smal is, een brede stropdas is helemaal uit. Ook de stropdas met stripfiguren is absoluut not done op dit moment. Deze zogenaamde lollige stropdassen laten we mooi in de kast liggen. Daar komt bij dat een stropdas ook absoluut geen grote knoop mag hebben. Het beste houd je het bij een eenvoudige “four in hand- knoop”. Laat je stropdas zeker niet eindigen op je (bier)buik. De juiste hoogte is tot de riem.