Zakmessen, de guilty pleasure van elke man

  • Menfacts
  • december 4, 2016
  • Comments Off

Het klapperende, metalige geluid is een soort handelsmerk. Veel nagemaakt en toch is er maar een echte. Eigenlijk is een Leatherman natuurlijk geen zakmes. Het staat duidelijk in het heft gegraveerd, het is een Super Tool. Bij welke categorie zakmessen hoort de Leatherman eigenlijk thuis? Is het een zakmes, survival mes, een jachtmes of een kleine gereedschapskist? Hoewel het gewicht, zeker van de wat oudere modellen, niet echt in zijn voordeel beslist is het een handig stukje gereedschap dat bijna alles kan.

leatherman

Maar er is meer, zoals het Zwitserse Legermes

Er zijn natuurlijk nog meer zakmessen in de handel. Tenslotte heeft bijna ieder man er wel een. Het meest bekende is natuurlijk een zwitsers zakmes, het Zwitserse Legermes, ofwel Swiss Army
Knife. Gemaakt door onder andere Victorinox als het “Officiersmesser”, een woord dat de Amerikaanse soldaten, die het ding massaal kochten, niet uit konden spreken. Eigenlijk is het een wat minder robuuste uitvoering van het eerder genoemde Super Tool en natuurlijk gemaakt van roestvrij staal.

zwitsers-legermes

Opinel

Opinel maakt ook zakmessen. Dat mes is niet bekend geworden omdat er zo veel gereedschappen in zitten, maar door de eenvoud en het houten heft. Het is gewoon een van de meest eenvoudige, maar tegelijk een van de mooiste zakmessen die een man kan hebben.
Overigens was een van de meest bekende bezitters van een Opinel zakmes een vrouw, de vrouw van een Amerikaanse generaal, Ellen MacArthur.
Ook de moderne zakmessen van Opinel hebben nog steeds het welbekende houten heft, hoewel er ook andere keuzemogelijkheden zijn.

opinel-zakmes

De Buck 110

Niet iedereen wil een modern zakmes, die er bijna kleurloos uitzien. Het meest populaire mes op de Amerikaanse markt is dan ook het iconische jachtmes op zakformaat dat al sinds 1964 gemaakt wordt, de Buck 110 van Buck Knives. Dit meesterwerkje is misschien wel het meest nagemaakte mes wereldwijd en wordt bewonderd door nieuwelingen, maar ook door oude rotten in het messen-vak. Het speciale roestvrijstalen mes is nog eens extra gehard door een hittebehandeling en het kan dus extra scherp geslepen worden. Het is een goed gemaakt mes dat open of gesloten geen speelruimte kent. Het is een geweldig opvouwbaar jachtmes en de prijs is ook al niet zo slecht.

buck-110

Deze lijst is natuurlijk verre van volledig. Dat kan ook niet want the guilty pleasure is een heel persoonlijk stukje gereedschap, in huis of in het veld. Zoek uw eigen survival mes, zwitsers zakmes of multitool op zakformaat. Doe dat rustig aan, neem de tijd, op een dag kan het mes in uw zak uw leven of dat van een ander redden.

Previous «
Next »