Als ijverige gamer verdien je een eigen gameroom. Het draagt bij aan de gamebeleving en bovendien hoef je andere huisgenoten niet te storen. Een gameroom is de plek waar je ongelofelijke avonturen beleeft, maar een gameroom kan ook het verschil betekenen tussen een pijnlijk verlies of een plaats in de kronieken. Wij helpen je bij het inrichten van je eigen gameroom.
Een geschikte ruimte voor je gameroom
Kies in de eerste plaats een geschikte ruimte uit. Een gameroom moet namelijk voldoende plaats bieden. Per slot van rekening moet je er een groot bureau kunnen plaatsen en voor een LAN-party heb je natuurlijk ruimte nodig voor al je vrienden. Houd ook rekening met aangrenzende ruimtes zodat huisgenoten als vrouwen en kinderen niet geïrriteerd raken. Een goede geluidsisolatie kan hierbij helpen. Je kan zowel de vloer als het plafond en de muren een laag geluidsisolatie meegeven. Dit doe je het eenvoudigst met valse muren of plafonds.
Sfeervol aankleden van een gameroom
In de tweede plaats moet een gameroom gezellig zijn. Een laagje muurverf kan daarbij niet ontbreken. Er zijn geen duidelijke richtlijnen over welke kleuren je al dan niet kan gebruiken. Over het algemeen kiezen gamers vaak voor kleuren die aansluiten bij hun gamestijl. Bij fantasiegames zijn fellere kleuren populairder, terwijl bij horrorgames donkere kleuren dan weer goed tot hun recht komen. Een bijpassend effect kan je echter ook heel goed met verlichting creëren en dan kan je toch wat flexibeler zijn. Professionele gamers kiezen overigens voor neutrale kleuren en neutrale verlichting zodat ze zich goed kunnen concentreren.
Wat de verlichting betreft, zijn er nog een aantal andere aandachtspunten. Overdag krijgt daglicht bijvoorbeeld de voorkeur, maar zorg er dan wel voor dat er geen direct zonlicht op het scherm komt. Dit is vermoeiend voor de ogen en levert je een nadeel op ten opzichte van tegenstanders. Plaats je bureau op zo’n manier dat het zonlicht vanaf de zijkant binnenvalt. Als je een klein raampje hebt, kan je witte krijtverf gebruiken. Dan kan het licht zich beter in de ruimte verspreiden. ’s Avonds en ’s nachts kies je voor kunstmatig licht. Ook dan mag het licht niet rechtstreeks in het scherm vallen. Een ideale plek voor de verlichting is daarom achter het scherm.
Interieur van een gameroom
Een goede gameroom kan natuurlijk niet zonder een bureau en een bureaustoel. Er zijn heel wat flitsende modellen die echt focussen op gamers. Ze zien er leuk uit, maar ga toch na of je ze ook kan verstellen. Zeker als je uren aan een stuk door gamet, is het echt belangrijk dat je ze ergonomisch kan aanpassen. Het is ook handig als je kan afwisselen tussen zitten en staan. Verder is een monitorbeugel aan te raden. Dan heb je altijd de perfecte opstelling.
Schenk ten slotte aandacht aan goed kabelbeheer. Met heel wat speakers, toetsenborden, schermen, een game-pc en dergelijke krijg je met veel kabels te maken. Kabelbinders zijn handig om kabels bij elkaar te houden, maar werk ze daarnaast mooi weg in een kabelgoot die je direct onder je bureau legt.
Decoratie voor een gameroom
Om het helemaal af te ronden, kan je gameroom nog een leuke aankleding gebruiken. Een aanrader is het gebruik van schoolbordverf. Zo kan je notities maken over tegenstanders of tactische uitdagingen. Maar het hoeft niet allemaal functioneel te zijn. Wandplanken met je favoriete game- en actiefiguren staan gewoon altijd goed in een gameroom, net zoals je coolste e-sporttrofeeën.