• Homepage
  • >
  • Sport
  • >
  • Surf essentials die jij nodig hebt als beginnende surfer!

Surf essentials die jij nodig hebt als beginnende surfer!

  • Menfacts
  • december 21, 2020
  • Comments Off
beginnende surfers

Ben jij nou ook zo ge fascineert door de mooie golven in de zee en overweeg jij om te leren surfen?
Dan is het goed om te weten wat je allemaal nodig hebt! Wij hebben dit voor jou uitgezocht!

Surf poncho

De surf poncho is ook zeer belangrijk. Dit is namelijk het eerste waar je in springt zodra je klaar bent met surfen, het zorgt ervoor dat je snel opdroogt en je jezelf op het strand kunt uitkleden. Het is raadzaam om voor een surf poncho te gaan die van katoen is gemaakt. Katoen heeft namelijk een zeer sterk vocht absorberend vermogen, daarnaast is het duurzamer en veel huidvriendelijker. Een surf poncho ook wel omkleed poncho of handdoek poncho genoemd, is ontworpen om te groot te zijn. Schrik er daarom niet van als het ineens veel te groot aanvoelt voor jouw gevoel. Wees wel waakzaam dat je de juiste maakt koopt, een veel té grote poncho kan zwaar zijn en een te kleine poncho is zeer onhandig om in aan en uit te kleden. Laat je altijd adviseren door een verkoopmedewerker of als je het online koopt kijk dan goed naar de maat tabel. 

Surfboard

Dit is misschien wel heel logisch maar vergis je niet, want lang niet elk surfboard is hetzelfde. Er zit een groot verschil in de afmetingen, het is raadzaam voor beginners om te beginnen met een longboard! Dit wordt aangeraden omdat het een veel groter drijfvermogen heeft, wat heel prettig is als je leert staan. Echter is het maken van bochten wel een stuk moeilijker als je surft met een longboard. Gelukkig ben je daar nog helemaal niet mee bezig als beginner, dat komt uiteindelijke allemaal later!

Een wetsuit

Allereerst is het goed om na te denken wanneer je wilt beginnen met surfen, is het in de winter maanden of juist de zomer maanden? Want voor de verschillende seizoenen zijn er ook verschillende soorten wetsuit. Het verschil zit dan met name in de dikte. Als je in de winter gaat surfen kun je voor een wetsuit gaan die dikker is en heel je lichaam bedekt. Laat jezelf sowieso goed adviseren. Het zou zonde zijn als je de verkeerde koopt. Wetsuits worden voornamelijk gemaakt van Neopreen, dat is een elastisch synthetisch rubber materiaal, die zeer goede isolatie eigenschappen biedt. Om bijvoorbeeld te voorkomen dat je onderkoelt raakt. Zorg er in ieder geval voor dat jouw wetsuit goed op je lichaam aansluit. Het is erg koud als er een golf van water je wetsuit binnendringt. Je lichaam zal dan moeite hebben om zich op te warmen. 

Oordopjes

Als je een beginnende surfer bent kan het natuurlijk vaak voor komen dat je valt, overigens kan dit ook gebeuren bij gevorderde surfer, als je valt kan de klap erg vervelend zijn voor je gehoor. Het geluid is dan zeer overweldigend. In combinatie met wind kan het zo hard zijn dat je gehoorschade op kunt lopen. Daarom is het verstandig om oordopjes aan te schaffen zodat je lang kunt genieten van het surfen. Als je in koud waterlanden zoals Nederland, gaat surfen helpen de oordopjes ook tegen het vormen van surfers oor. 

Wax en sun block 

Het waxen van je surfboard is erg belangrijk, het zorgt ervoor dat jij meer grip hebt op je board. Maar het is echt cruciaal om te kijken welke wax je nodig hebt. Er is een verschil in de temperatuur, als je in wat warmer water gaat surfen dan moet je kiezen voor een wax die daarvoor geschikt is. Ga je bijvoorbeeld in koudere wateren surfen, ga dan voor een wax die zachter is. Het koude water zorgt ervoor dat de wax verhard. En bij warmere wateren is het vice versa. Als je voor de verkeerde wax kiest kan het veel te hard worden waardoor je board veel te glad wordt en jij je grip verliest. Daarnaast is het goed om je board in twee lagen in te waxen, dit noemen ze de basecoat en de topcoat. 

Voordat je je board gaat waxen moet je de oude waxresten verwijderen, dit kun je doen met een wax kam. Het is een zeer handige en onmisbare tool voor surfers. Als de oude waxresten ervan af zijn kun je de basecoat aanbrengen. 

Vaak zie je dat surfers hun neuzen snel verbranden, dit gebeurt omdat de zon er direct op schijnt. De zon schijnt zeer fel het water weerkaatst de zonnestralen.  Daarom moet je je neus heel goed insmeren met een Sun block die waterbestendig is, bij voorkeur kies je voor een duurzame zonnebescherming. Het is in het algemeen een goed idee om jezelf goed in te smeren, kies een zonnebrandcrème die een hoge SPF factor heeft.

De leash

Een leash is een stevige koord die je om je enkel bindt, zodat je je surfboard niet verliest of iemand anders in gevaar kunt brengen. Als je wilt gaan surfen is een leash een vereiste!

We hopen je hiermee geholpen te hebben! Zo kun je voorbereid gaan surfen en optimaal genieten. 

Previous «
Next »