Texels speciaalbier

  • Menfacts
  • juli 11, 2017
  • Comments Off
texels speciaalbier

Er zijn heel wat redenen te noemen voor een korte – of langere vakantie op het eiland Texel. Naast zon, zee, strand, een feestje of een Nieuwjaarsduik, kun je hier ook genieten van de natuur of van de rust die Texel uitstraalt.

Een extra reden

Daar komt nog een belangrijke reden bij, namelijk het Texels speciaalbier. In het pittoreske Oudeschild is de oude zuivelfabriek omgetoverd in een hedendaagse brouwerij. Iets wat precies past bij deze havenstad, waar in de 17e eeuw de VOC schepen voor anker gingen. Het spreekt voor zich dat de bemanning na een lange reis de eerste de beste kroeg opzocht. Overigens gold dit ook voor hen die vertrokken, want ze wisten niet wanneer ze weer ergens aan land gingen. Mooi, ruig bier past dus perfect bij Oudeschild.

Texels speciaalbier

De brouwers van het Texels bier proberen dat wat Texel zo bijzonder maakt in de smaak van het bier te vangen. Denk aan de storm die zo nu en dan over het eiland veegt of aan een springtij, aan de noorderwind of de prachtige schuimkoppen die de zee te voorschijn tovert. Al deze natuurverschijnselen zijn, zoals de namen laten zien, in het Texels speciaalbier terug te vinden. Durf je een Skuumkoppe, een Noorderwiend of zelfs een Springtij aan? Of valt de keuze op een Bock, een Stormbock of een Goudkoppe. Stuk voor stuk bieren met een eigen smaak, soms net zo koppig als de eilanders zelf. Of geldt dat alleen voor een glas Eyerlander?

Duurzaam

De Texelse brouwerij werkt uitsluitend met producten die op het eiland zelf te vinden zijn. Het duinwater vormt de basis en wordt verrijkt met gerst, tarwe en hop die op Texel groeien. Het bier wordt afgerond met een Texelse gist. Sinds eind vorige eeuw, 1999, werkt een team dat opgeleid is op de bieruniversiteit van München, aan elf prachtige bieren. Dat dat met veel inzet en liefde gepaard gaat, tonen de prijzen die men inmiddels binnengehaald heeft. “Beste onderneming van Noord-Holland”. “Lekkerste Bockbier van Nederland” en een onderscheiding op de Brusselse Beer Challenge. Dat kan geen toeval zijn.

verschillende soorten texels bier

Verschillende soorten Texels bier

Niet alleen voor mannen is een bezoek aan een brouwerij een feestje. Een afspraak is snel en makkelijk te maken. Via de website zoek je een dag en een tijdstip uit. Om te voorkomen dat iemand de Bob zijn moet, kun je er voor kiezen in Oudeschild of omgeving te overnachten. Of wordt het een deel van een vakantie? Waarvoor je ook kiest, feit is, en dat is hier niet anders, dat een bezoek aan een brouwerij afgesloten dient te worden met een bezoek aan het proeflokaal. Wie de niet zo frisse geur van het hop, van het bier in progressie, heeft doorstaan, moet de kans krijgen het eindproduct te beoordelen. Kies je voor een typisch meibock, het Springtij, houd er dan rekening mee dat dit 7,5% alcohol bevat. Wie tijdens de wintermaanden op Texel zit, kan beter het bier kiezen dat bij dit jaargetij past, de Noorderwiend, een winterbier met een prachtige koperen kleur.

Liefhebber

Bij het 15-jarig bestaan van de brouwerij werd een nieuw bier gepresenteerd, de Vuurbaak. Dit bijzondere bier, met een donkerrode, bijna scharlaken, kleur vindt zijn basis in het Ierse Red Ale. Welke liefhebber van een apart biertje wil dit niet geproefd hebben? Gelukkig kun je, behalve in het proeflokaal, ook op andere plekken op het eiland van deze heerlijke bieren genieten. Een setje van de verschillende soorten Texels bier mee naar huis nemen, kan uiteraard ook. Of wordt het toch liever een doos Skuumkoppe, het bier dat in april 2017 tijdens de Dutch Beer Challenge goud won? Vraag bij de aankoop tevens hoe je een nieuw doosje Texels speciaalbier kunt bestellen, zodat je niet steeds naar Texel hoeft te rijden.

Genieten

Het is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend dat bij een etentje uitsluitend wijn geschonken wordt. Wie met veel zorg een feestdis gerealiseerd heeft, zal verbaasd staan hoe goed een Texels speciaalbier hier bij past. Een zomers witbier, het Texels wit, past uitstekend bij een lekker pasta, terwijl het robuuste Texels dubbel ideaal is voor bij een stoofpot. Dit is gewoonweg puur genieten.

Previous «
Next »