Tips voor een goede nachtrust

  • Menfacts
  • juli 27, 2018
  • Comments Off
slapen

Ben je vaak niet goed uitgeslapen en heb je geen idee waarom het slapen gewoon maar niet goed wilt lukken? Hier vind je een lijst van dingen die al kunnen helpen je nachtrust te verbeteren.

Schermen uit

In deze tijd zijn we continu bezig met schermen om ons heen: je televisie, de computer monitor, je smartphone, je tablet, noem het maar op. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je uiterlijk een uur voordat je gaat slapen stopt met alle schermen, je beter in slaap kunt komen dan wanneer je dit uitstelt tot enkele minuten. Je geest is op deze manier meer uitgerust.

Snurken

In heel veel huishoudens is snurken een vervelend probleem wat de ander (en jezelf) wakker houdt. Vaak kan dit worden veroorzaakt door een verkoudheid of het gebruik van alcohol. Wanneer je de precieze oorzaak niet kunt vinden is het raadzaam om een KNO arts te spreken en eventueel iets krijgt om de overlast te verminderen.

Kalmerende thee

Thee met een kalmeringseffect kan je lichaam meer ontspannen maken waardoor je sneller in slaap komt. Vaak is je lichaam nog te actief of gespannen waardoor je gewoonweg niet zo snel in slaap kunt komen waardoor je nacht korter kan zijn en je dus niet echt uitgerust wakker wordt.

Vermijd koffie en andere cafeïnehoudende drank

Cafeïne is een stof die vooral je lichaam opwekt en actief houdt, dat is dus eigenlijk iets wat je zeker niet moet innemen voordat je naar bed gaat, dit kan tot gevolg hebben dat je maar ligt te wachten tot je een keer in slaap valt.

Verduister de kamer

Nog een reden waarom je niet helemaal lekker in kunt slapen en je geen goede nachtrust krijgt is dat er wellicht teveel licht van buiten binnen valt, bijvoorbeeld door lantaarnpalen. Het beste kan je dan een verduisterende gordijn of jaloezieën halen om dit zoveel mogelijk tegen te gaan. Jaloezieën zijn daarbij vaak erg praktisch: je bepaalt zelf hoeveel lichtinval je doorlaat met het draaien van de panelen.

Vermijd alcohol

Alcohol wordt nog wel eens gebruikt om makkelijker in slaap te komen. Doe dit echter niet! Je valt wellicht sneller in slaap, maar de nachtrust zelf wordt er juist slechter van en met een teveel aan alcohol droog je uit, wat zich uit in een vervelende kater.

Previous «
Next »