Ga jij deze zomer op vakantie (of zelfs eerder al) op vakantie waarbij je veel kilometers gaat maken met je eigen auto? Dan is het verstandig om voor een goede voorbereiding te zorgen om niet voor verrassingen te komen staan. We geven drie tips die van pas kunnen komen als je een vakantie gepand hebt met een lange autorit.
Aantal kilometers per jaar controleren
Iedere autobezitter moet natuurlijk een autoverzekering afsluiten. Daarbij moet je ook een schatting doen van het aantal kilometers dat je per jaar denkt te gaan rijden met je auto. Mede op basis daarvan wordt je premie bepaald. Schat je het ruim te laag in, dan kan dat problemen veroorzaken wanneer je schade vergoed wilt krijgen door de verzekeraar. Controleer daarom goed wat het maximaal aantal kilometers waarvoor je verzekerd bent, hoeveel je dit jaar tot nu toe hebt gereden en of je het met je lange autorit in het vooruitzicht gaat redden met je maximale aantal kilometers. Zo niet, dan moet je contact opnemen met je verzekeraar om het verzekerde aantal kilometers te verhogen, en dat gaat uiteraard gepaard met een hogere premie.
Niet te licht verzekeren
Heb je een wat oudere auto, dan kies je er mogelijk voor om enkel een WA verzekering te nemen voor je auto. Dit is immers de minimale wettelijk verplichte autoverzekering. Daarmee ben je echter alleen verzekerd tegen schade die jij (per ongeluk) bij een ander maakt met je auto. Als je lange ritten gaat maken naar het buitenland met je auto, kan dat een aanleiding zijn om je verzekering nog eens te heroverwegen. Als je in het buitenland een ongeluk of een probleem met je auto krijgt, wil je wel dat er snel een oplossing komt voor je. Daarvoor zul je je moeten bijverzekeren.
Groene kaart
Als je naar het buitenland gaat, is het ook goed om te weten of je verzekering ook daar geldt. Gelukkig is het zo dat dat in de meeste landen wel het geval is en als je binnen Europa blijft, moet dat sowieso geen probleem zijn. Maar zorg er ook voor dat je de groene kaart in fysieke vorm bij je hebt. Niet overal wordt een digitale versie geaccepteerd als geldig. Dat is bijvoorbeeld het geval in Albanië, Noord-Macedonië, Servië, Bosnië Montenegro en Moldavië. Hetzelfde geldt voor Marokko en Tunesië. Niet geheel ontoevallig zitten al deze landen dan ook niet bij de Europese Unie.
Een goede voorbereiding kan dus vervelende problemen onderweg voorkomen. En aangezien je je vakantie toch in het bijzonder niet wil hoeven besteden aan het oplossen van problemen, is dat een extra reden om te zorgen dat je voor vertrek alles netjes op orde hebt!