Vedett witbier

  • Menfacts
  • september 10, 2018
  • Comments Off

Een van de zaken waar België vooral om bekend is is het Belgische bier. Belgische bieren zijn legendarisch over de gehele wereld, want het is leverancier van de beste bieren ter wereld. Naast de vele pils is België hofleverancier in het produceren van abdijbier en trappistenbier.  Vrijwel alle wereldwijde abdijbieren komen ook uit België. Steevast prijken enkele Belgische bieren dan ook jaarlijks in de top van beste bieren ter wereld, waarvan menigmaal op nummer 1. Een pils uit België dat wel enige naamsbekendheid heeft, maar niet overal, is Vedett witbier, ook wel Vedett extra white genoemd.

Wat is witbier?vedett extra white

Hoewel de naam anders doet vermoeden, hoeft witbier niet perse een bier te zijn met een witte kleur. Dit is wat veel mensen wel denken. Witbier is meer een verbastering van het Oudnederlandse woord weit. Weit betekend tarwe en dat is dus ook waar witbier van gemaakt is. Het is dus eigenlijk weitbier, wat later witbier geworden is. Witbier is een bier van tarwemout of gerstemout en heeft een hoge gisting. Een kenmerk van witbier is dat het ongefilterd is. Hierdoor is witbier altijd troebel en gemiddeld ligt het alcoholpercentage tussen de 4 en 6 procent. Het bekende Duitse Weizenbier wijkt af van het Belgische witbier omdat aan Belgisch witbier kruiden toegevoegd worden, zoals koriander en de schillen van citrusvruchten. Witbier krijgt zo een citroenachtige en frisse smaak.

Het ontstaan van Vedett witbier en de brouwerij

Vedett witbier, of Vedett extra white is een bier van de overbekende Belgische brouwerij Duvel Moortgat. Het bekendste bier van deze brouwerij is Duvel en Maredsous. De brouwerij werd in 1871 opgericht en vanaf de jaren 20 kwam de bekende Duvel op de markt als één van de betere premium pilsbieren. Na de oorlogsjaren kwam produceerde men een andere pilsbier die in 1965 officieel de naam Vedett kreeg. Het was vooral een lokaal bekend biermerk en was in tegenstelling tot Duvel niet landelijk of wereldwijd bekend. Na een herintroductie van het merk Vedett in 2003, werd in 2008 Vedett extra white geïntroduceerd. Vedett extra white is een Vedett witbier en wordt verkocht in groene  en/ of bruine flesjes.

Smaak en ingrediënten

Zoals alle witbier bestaat ook Vedett witbier uit gerst en tarwe. Daarnaast is er een mengeling van verschillende hopsoorten opgenomen en als extra koriander en gedroogde sinaasappelschillen. Hiermee wordt een mooie lichtgele kleur verkregen met een stevige schuimkraag en vindt er een gisting op de fles plaats. Vedett extra white heeft een milde afdronk en je proeft vooral de smaak van de sinaasappel en op de achtergrond een vleugje van de koriander. Doordat het bier fris van smaak is, is het een uitstekend biertje om te bestellen als je in de zon op het terras zit.

Previous «
Next »