• Homepage
  • >
  • BBQ
  • >
  • Verschillende soorten houtskool voor je bbq

Verschillende soorten houtskool voor je bbq

  • Menfacts
  • juni 22, 2019
  • Comments Off
verschillende soorten houtskool

Zeg niet zomaar bbq tegen je bbq, maar doe het in stijl. De juiste setting met de juiste groenten, het juiste vlees, de juiste side dishes en de juiste drank maken het grootste deel van je bbq geslaagd. Maar wat met de houtskool? Is er veel keuze in houtskool of koop je zomaar om het even wat voor een geslaagde bbq? Wij gingen op zoek naar de verschillende soorten houtskool en hoe ze te gebruiken. De houtskool keuze voor je bbq hangt af van je gerechten. Zo hoef je je niet altijd tevreden te stellen met een hamburgertje of een worst op een onbekende houtsoort-houtskool.

(Argentijnse) White Quebracho

Hoe harder de houtsoort voor bbq houtskool, hoe beter. Onder de verschillende soorten houtskool is White Quebracho één van de hardste houtsoorten ter wereld. Omdat het zo hard is duurt het een tijdje voor het op optimale temperatuur is. Maar het houdt heel lang aan. Het geeft bovendien aan het vlees een schitterende rokerige smaak.

(Cubaanse) Marabú

Deze houtsoort is minder hard maar geeft veel hitte af. Het brandt traag en is ideaal voor slow cooking. Denk hierbij aan je Green Egg of andere kamado. Het geeft eveneens een typische smaak aan het vlees. Kenners houden hier enorm van.

(Zuid-Afrikaanse) Black Whattle

Zuid-Afrikanen zijn specialisten in ‘braai’ en kennen de voordelen van Black Whattle of acaciahoutskool. Het is snel op temperatuur maar brandt iets minder lang dan de twee voorgaande soorten. Het geeft geen uitgesproken smaak aan je vlees.

Europese beuk

Voor rechttoe rechtaan bbq’ers is wat we noemen de ‘restaurant’ houtskool van 100% beukenhout ideaal. Dit zijn grote stukken houtskool die geurloos zijn en regelmatig branden. Onder de verschillende soorten houtskool is dit de makkelijkste.

Kokos- of andere bbq-briketten

Met kokos-briketten bekom je een hoge temperatuur en een gelijkmatig vuur. Ze zijn afkomstig van kokos-schalen en daarom ecologisch verantwoord. Het aansteken van briketten kan moeilijker zijn dan bij gewone houtskool, maar eens je het door hebt, lukt het best. Leg een laag briketten op een dun laagje houtskool, steekt het aan en je bent goed voor een lange tijd bbq’en.

Previous «
Next »