Al sinds de tijd dat de mens koffie drinkt gaat het erover of dit nu gezond is of juist niet. Volgens sommigen droogt je lijf er van uit en ga je er slechter van slapen, terwijl anderen juist zeggen dat ze er veel beter door werken en oplettender zijn. Sommige van deze claims zijn echter een fabeltje en andere hebben een kern van waarheid. Te veel cafeïne zorgt namelijk voor slapeloosheid, hoofdpijn, angstgevoelens of hartkloppingen. Maar wist je dat je gerust vijf of zes kopjes koffie op een dag kunt drinken? Uiteraard ligt het er wel aan hoe je je koffie drinkt en wat voor koffie dat is. Zo heeft een bakkie gezet van espresso bonen een ander effect dan een koffie cup, hoe sterk ook. Hieronder beantwoorden we dan ook de vraag hoe gezond koffie is.
Cafeïne hoeft helemaal niet slecht te zijn
De meesten van ons beginnen onze dag met een kopje koffie, of drie… Niet alleen is het heerlijk wakker worden met een warme bak koffie in de hand, de cafeïne zorgt ervoor dat ons lijf wat sneller op gang komt. Die cafeïne is echter ook de oorzaak van de meeste discussies over koffie. Een gemiddelde kop koffie bevat tussen de 50 en 100 milligram cafeïne en in deze kleine hoeveelheden is dit stofje ongevaarlijk. Het zorgt juist voor een verhoogde concentratie en prestatie, en gaat vermoeidheid tegen. Helaas treedt er wel enige gewenning op in het lichaam, waardoor je steeds een beetje meer koffie moet drinken voor hetzelfde resultaat.
Let op symptomen van te veel koffie drinken
Over het algemeen wordt dan ook aangeraden om niet meer dan vijf of zes koppen koffie op een dag te drinken. Te veel cafeïne kan zorgen voor hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Tegelijkertijd werkt cafeïne verslavend. Stoppen met koffie drinken kan hoofdpijn en concentratieproblemen veroorzaken. Wat precies te veel koffie en te veel cafeïne is, verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen zijn er gevoeliger voor dan anderen. En het ligt er ook aan vanaf welke leeftijd je begonnen bent met koffie te gaan drinken. Ervaar je echter een van bovenstaande gevoelens, dan wordt het waarschijnlijk tijd om wat te minderen. Je kunt het drinken van koffie vrij gemakkelijk afbouwen, daar heeft je lijf niet zo’n moeite mee. Het probleem zit hem vaak in het ritueel: het drinken van een kopje koffie is vaak een sociaal element, of dit nu thuis of op het werk is.
Men beweert nogal eens van koffie dat er stoffen in zitten die gevaarlijk zijn voor de gezondheid, en die zelfs kankerverwekkend kunnen zijn. Gelukkig klopt dit niet. De enige stof in koffie die daadwerkelijk kankerverwekkend is, is acrylamide. Maar hoewel acrylamide inderdaad een verhoogde kans geeft op kanker, is dit geen reden om koffie te laten staan. De hoeveelheid die in koffie zit, is namelijk erg klein. Om daadwerkelijk het risico op kanker te verhogen zou je jaren achter elkaar meer dan 30 koppen koffie per dag moeten drinken.
Houdt rekening met het tijdstip wanneer je gaat slapen
Wanneer je moeite hebt met in slaap vallen, kan het verstandig zijn om vanaf het eind van de middag geen koffie meer te drinken. Cafeïne is eigenlijk een soort van pepmiddel en het is niet verstandig om dit vlak voor het slapen te drinken.