• Homepage
  • >
  • Sport
  • >
  • Waarom rust pakken zo belangrijk is voor spierherstel

Waarom rust pakken zo belangrijk is voor spierherstel

  • Rogier
  • november 7, 2019
  • Comments Off
rust na krachttraining

Kilometers rennen, kilo’s drukken… Elke week train je om het maximale uit jezelf te halen. Sterker worden – nog beter. Het is een streven waarbij je de grens steeds meer verlegt. Maar wist je dat je spieren tijdens de training helemaal niet sterker worden? Dat gebeurt pas erná, wanneer je rust pakt. Rust pakken voor spierherstel is zelfs cruciaal voor elke sporter. Maar… hoeveel dagen hebben spieren rust nodig?

Pijnlijke spieren na een zware training

Dat je je spieren aan het werk hebt gezet, voel je vooral na een zware training. Heb je het wat te gek gedaan, dan kamp je 24 uur tot 48 uur na de inspanning met spierpijn. In de spiervezels zitten dan minuscule scheurtjes en dat voel je: je spieren zijn pijnlijk en je kan ze minder goed gebruiken. Voor sommigen prettig, voor anderen een marteling. Maar geen reden voor paniek, want spierpijn gaat over. En juist die scheurtjes zorgen ervoor dat je spieren straks sterker zijn.

sport rust verhouding

Hoeveel dagen hebben spieren rust nodig?

Heb je spierpijn, dan moet je je spieren rust geven. Ga pas weer trainen als de pijn over is. Zo geef je ze de kans om optimaal te herstellen. Natuurlijk heb je niet na élke work-out spierpijn. Dus als je niets voelt, hoe snel kan je dan weer sporten? Hoeveel rust moet je inbouwen na hardlopen? En hoeveel rust na krachttraining? Dat is voor iedereen verschillend. Het geheim? Luisteren naar je lijf.

Sport rust verhouding

De verhouding tussen sport en rust hangt helemaal af van je lijf en de inspanning. Grofweg kan je uitgaan van het volgende:

• Ging de training je makkelijk af en heb je geen spierpijn? Dan is de sport rust verhouding voor jou gelijk aan elkaar, dus na 1 dag sport komt 1 dag (24 uur) rust.
• Was de training behoorlijk zwaar en heb je spierpijn? Dan is de verhouding anders: je moet een langere rustperiode inlassen. Bijvoorbeeld: 1 dag sport en 2 dagen (48 uur) rust.

Niks doen is óók werken aan je spieren

Hoeveel rust pakken voor spierherstel blijft hoe dan ook een kwestie van naar je lichaam luisteren. Besef goed dat als je onvoldoende rust pakt en té snel weer gaat sporten, je je spieren meer kwaad doet dan goed. Het uiterste vragen van spieren die nog niet zijn hersteld, is vragen om blessures.

Daarom: rust na krachttraining, hardlopen, zwemmen of welke sport dan ook uit. Bedenk dat je – wanneer je niks doet tijdens de herstelperiode – óók ‘werkt’ aan je spieren. Hoe geniaal is dat!

Previous «
Next »