Wat kun je tegen een depressie doen?

  • Rogier
  • maart 21, 2022
  • Comments Off
dit kun je tegen een depressie doen

Uit onderzoek blijkt dat meer dan ooit mensen kampen met een depressie. De oorzaak hiervan is uiteraard Corona en de daarbij behorende onzekerheden en aanpassingen…. naast de andere redenen dat mensen neerslachtig en depressief kunnen worden natuurlijk. Er zijn namelijk een heleboel oorzaken die kunnen leiden tot een depressie, zoals het verliezen van een dierbare, een lastige situatie thuis of overmatig negatief denken. Door het coronavirus en de strenge lockdown is er dus een nieuwe vorm bijgekomen: een corona depressie. Dit is best begrijpelijk, want door de lockdown zijn enorm veel mensen geïsoleerd en verstoten van sociaal contact. 

Enkele symptomen van een depressie

Een depressie kent verschillende symptomen en de meest voorkomende is het feit dat je je neerslachtig voelt zonder duidelijk aanwijsbare reden. Bij andere symptomen die op een depressie wijzen, moet je denken aan het ontbreken van energie om dingen te ondernemen, geen plezier meer in het leven hebben en je je vaak somber voelt. Herken je jezelf hierin, dan is het zaak om professionele hulp te zoeken, bijvoorbeeld bij een psychiater. Hoe langer je namelijk wacht met het zoeken naar hulp, hoe moeilijker het zal worden om geholpen te worden. Wacht je dus te lang met hulp in te schakelen dan wordt het alleen maar moeilijker om je negatieve gevoelens de baas te worden.

Wat kun je tegen een depressie doen

Zoals gezegd is een van de symptomen het ontbreken van energie om dingen te ondernemen. En ook al weet je dat de hele dag op bed liggen je niet zal helpen, toch kan het moeilijk zijn als je depressief bent om je daar overheen te zetten en gewoon op te staan. Uit onderzoek blijkt dat in beweging blijven niet alleen goed is voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale. We zien dan ook dat relatief veel mensen die kampen met een depressie zijn geholpen met beweging. Dit leidt af, maar geeft ook een goed gevoel nadat je bijvoorbeeld hebt gesport.

Richt je leven op een andere manier in

Ook je manier van leven moet onder de loep worden genomen als je depressief bent. Zo kun je dieper in een depressie zakken als je ongezond eet, veel rookt of alcohol drinkt. Het is dan ook verstandig om al deze zaken te negeren of in ieder geval ervoor te zorgen dat ze niet de overhand krijgen in je leven. Probeer bijvoorbeeld eens een maand lang gezond te leven en kijk wat je dit mentaal oplevert.

iets tegen een depressie doen

Zorg voor een goede structuur

Als je zorgt voor een goede structuur in je leven is het mogelijk om een betere grip daarop te krijgen. Een vast structuur zorgt voor een houvast, en over het algemeen werkt dat erg goed om je beter te voelen in je hoofd. Zorg er dus voor dat je op dezelfde tijden gaat eten en zorg daarnaast ook voor een regelmatig slaappatroon. 

Praat over je gevoelens

Ok ok, misschien zie je de volgende tip als een cliché, maar zorg dat je met iemand over je gevoelens praat. Je zult versteld staan wat een goed gesprek kan doen. Dit zorgt ervoor dat bepaalde ideeën los worden gelaten en er ruimte in je hoofd komt. Het opkroppen van negatieve gedachten en gevoelens is nooit verstandig, hoe moeilijk het op een dergelijk moment ook lijkt om zo’n gesprek aan te gaan.

Previous «
Next »