Waarom zijn er zo weinig winterbanden voor motorfietsrijders? Wanneer het gaat om winterbanden in het verkeer, dan gaat het eigenlijk altijd om banden voor auto’s. Motorrijders zijn echter veel kwetsbaarder, maar het aanbod aan winterbanden voor de motorfiets is erg beperkt. Waar heeft dit mee te maken en met welke banden kun jij in de herfst en winter het beste rijden?
Het grootste deel van de motorrijders rijdt eigenlijk alleen motor in de late lente, zomer en vroege herfst. De rest van het jaar staat de motor in de garage en ergens anders opgeborgen, simpelweg omdat het weer niet optimaal is om motor te gaan rijden. Sterker nog, het wordt afgeraden om te rijden met je motorfiets wanneer er sneeuw ligt of wanneer er gestrooid is. Bij sneeuw wordt het motorrijden namelijk erg moeilijk en pekel is ongelooflijk slecht voor je motorfiets.
Met deze praktische achtergrond is het logisch dat het aanbod aan winterbanden voor motorfietsen erg laag is. Er is namelijk bijzonder weinig vraag naar, omdat de gemiddelde motorfietsliefhebber het liefst bij goed weer op de motor gaat toeren, al zijn er natuurlijk genoeg motorrijders die heel het jaar de motor gebruiken.
Rijden op zomerbanden of toch winterbanden met je motorfiets in de herfst en de winter?
Wil je toch graag in de herfst en winter motorrijden? Dan is het verstandig om door te blijven rijden op zomerbanden totdat de gemiddelde temperatuur onder de 15 graden daalt. De zomerbanden hebben een hardere rubbersamenstelling, waardoor de compound minder snel slijt bij warmere weersomstandigheden.
Op het moment dat het gaat vriezen en er regelmatig sneeuw op de weg ligt, kun je het beste op winterbanden rijden. Winterbanden voor motorfietsen hebben niet alleen een ander profiel, er is ook een verschil met zomerbanden dat je niet zomaar kunt zien. De winterbanden voor de motorfiets bestaan uit een compleet andere rubbersamenstelling. De compound is veel zachter, waardoor de banden ook optimale prestaties kunnen leveren bij lagere temperaturen. Ook zorgt dat ervoor dat je meer grip houdt tijdens het rijden. Op het moment dat het aan het einde van de winter weer warmer wordt en lentetemperaturen hun intrede doen, wissel je terug naar zomerbanden.
Ga in ieder geval niet op zomerbanden rijden bij winterse wegomstandigheden en lage temperaturen. De band reageert onvoorspelbaar en zal niet de gewenste prestaties kunnen leveren, simpelweg omdat de band niet gemaakt is voor de winterse omstandigheden (zelfs niet bij de milde Nederlandse winters).
Hoe zit het ook alweer met de winterbandverplichting in Duitsland?
Die is er niet meer. Ooit besloten onze oosterburen dat er strengere regels opgesteld moesten worden voor het gebruik van winterbanden bij gemotoriseerde voertuigen. Hieronder vielen ook de motorfietsen. De Duitse overheid kwam er echter al snel achter dat dit praktische problemen met zich meebracht. Zo was het aanbod aan winterbanden voor motorfietsen zo laag dat het voor de winterrijders niet eens mogelijk was om de wet na te leven. Daarom is de winterbandverplichting voor motorrijders in Duitsland alweer geschrapt.