Wijnkoelkast of wijnklimaatkast? 

  • Menfacts
  • oktober 5, 2022
  • Comments Off
man wijn

Ben jij niet die gewone wijnliefhebber die simpelweg al je flessen wijn ergens in de koelkast hebt staan, maar die graag elke wijn op de perfecte temperatuur drinkt? En drink je ook het liefst een verscheidenheid aan wijnen? Hoe zorg je ervoor dat al jouw wijnen op de juiste temperatuur bewaard en gedronken worden? Als jij jezelf in al het voorgaande herkent, is het hoog tijd voor een van de beste gadgets voor jouw keuken, namelijk een wijnklimaatkast! Wacht, een wijnklimaatkast of een wijnkoelkast? Is er een verschil? Lees gauw verder voor het antwoord.  

Wat is een wijnkoelkast? 

Veel mensen denken dat een wijnklimaatkast hetzelfde is als een wijnkoelkast en gebruiken de twee begrippen door elkaar, maar dat is een misvatting. Een wijnkoelkast kan je, net zoals een ‘normale’ keuken koelkast, instellen op een bepaalde temperatuur. Alles wat daarin wordt gekoeld, koelt dus op die temperatuur. Als je bijvoorbeeld alleen maar een bepaalde soort rode wijn drinkt, is zo een wijnkoelkast een uitermate geschikte keus voor jou. Ook is een wijnkoelkast de perfecte gadget voor je keuken wanneer je relatief snel, binnen drie maanden zeg maar, je wijnen opdrinkt. Een wijnkoelkast is namelijk niet bedoeld om wijnen voor langere tijd in te bewaren. De kwaliteit van de wijn gaat op termijn achteruit door de soort koeling van zo een wijnkoelkast.

Wat is een wijnklimaatkast?

Een wijnklimaatkast daarentegen is de gadget bij uitstek voor je keuken wanneer je verschillende soorten wijnen wilt koelen en ook nog voor langere tijd wilt bewaren, denk hierbij gerust aan enkele jaren. Zo een wijnklimaatkast heeft meerdere temperatuurzones, dus je kunt er verschillende soorten witte wijn en of rode wijn in bewaren, elk op hun optimale bewaar- en drinktemperatuur. 

Wat zijn de optimale temperaturen voor wijn? 

Om te beslissen welke gadget je het beste voor jouw keuken kan aanschaffen, is het handig om te weten bij welke temperatuur je diverse wijnsoorten bewaart en drinkt. 

Witte wijn: Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de wijn. Goedkopere, zoete witte wijn wordt normaliter tussen 4-6 graden Celsius gedronken, terwijl kwalitatief betere witte wijnen het beste tussen 11-12 graden Celsius worden genuttigd, zodat je optimaal kunt genieten van de smaak- en geurstoffen die hierbij vrijkomen.

Rode wijn: Alhoewel veel Nederlanders rode wijn op kamertemperatuur drinken – dat is gemiddeld 20-22 graden Celsius – zijn wijnexperts van mening dat de smaak van rode wijn over het algemeen het beste tot uiting komt bij een temperatuur tussen 17-19 graden Celsius. Ook raden zij aan die zelfs te bewaren op 16-17 graden Celsius. De wijn wordt namelijk opgewarmd wanneer die uit de klimaatkast komt en in een glas wordt geschonken en bereikt in dit proces dus de optimale 17-19 graden Celsius. Maar ook bij rode wijn heb je gradaties, net als bij witte wijn, dus het zou goed zijn om na te gaan wat de optimale temperatuur is van het type rode wijn dat je hebt.

Waar moet de wijnkast staan? 

De lokatie van je wijnkast hangt af van jouw voorkeur, welke maat kast jij wenst, je budget en waar jouw interieur daar ruimte voor biedt. Er zijn bijvoorbeeld kasten die 32 flessen wijn kunnen bevatten en prima onder het aanrecht ingebouwd kunnen worden of in een kastruimte passen. Zo vloeit je wijnkast smaakvol tot een geheel met je bestaande interieur.

Previous «
Next »