Zelf worsten draaien voor op de bbq!

  • Menfacts
  • januari 19, 2018
  • Comments Off

Een worst kan nooit ontbreken op een barbecue. Zelf worsten maken is echter helemaal niet zo moeilijk, terwijl we er toch nog steevast voor naar de slager gaan. Niets lekkerder dan een zelfgedraaide worst, zoveel is alvast duidelijk. In onderstaand artikel leggen we uit hoe je zelf bbq worsten maken kan en waar je zoal op moet letten.

Benodigdheden en bereiding van het worstmengsel

Als we zelf bbq worsten maken, dan vertrekken we altijd eerst van een worstenmengsel.

Voor het maken van een basis worstmengsel (voor de startende worstenmaker) heb je een kilogram gehakt nodig van hoge kwaliteit en met een ruime hoeveelheid vet. Dit kan zeker varkensgehakt zijn, maar er kunnen ook andere gehaktsoorten gebruikt worden. Verder heb je zwarte peper, zout, oregano, korianderpoeder, olijfolie, schone darm en een beetje witte wijn nodig. Kies de schone darm steeds in functie van de worst: voor dikkere worsten kies je voor een dikkere darm, terwijl dat voor dunnere worsten geen verplichting hoeft te zijn.

De bereiding van het mengsel is eenvoudig. Meng gewoon de kruiden en de wijn door het gehakt en maak er een kleine hamburger van. Deze hamburger bak je gaar in de olijfolie en kan je eventueel verder op smaak brengen. Nadien laat je het resultaat een nachtje onder een afgesloten deksel staan, opdat de toevoegingen goed in het mengsel kunnen trekken.

Het resultaat nog even stoppen en nadien heerlijk op de barbecue gooien en gaar bakken. Wie zei dat zelf worsten maken niet eenvoudig is?

zelf bbq worsten maken

Moeilijkheid: worsten draaien

Het is meestal de voorlaatste stap waarbij het misloopt: de worsten draaien of stoppen. Er bestaan verschillende technieken en hulpmiddelen. Aangezien wij aannemen dat de beginnende worstendraaier helemaal geen worstenstopper heeft, houden wij het op het stoppen van de worst via een alledaagse trechter.

Hierbij moet je de varkensdarm in koud water laten weken (60-90 minuten) en intussen water door de worst spoelen om zoutrestanten te verwijderen. De varkensdarm moet je nadien over de tuit van de trechter trekken, waarna je de worst kan aanduwen in de trechter. Dit aanduwen kan aanvankelijk gebeuren met behulp van jouw vingers, maar uiteindelijk zal een hulpmiddel noodzakelijk blijken. De achterkant van een houten stamper blijkt de klus vaak erg goed te klaren.

Tips voor toevoegingen

Wil je jouw barbecueworst extra op smaak brengen? Dan kan je aan het mengsel ook andere bestanddelen toevoegen. Onder andere knoflookpoeder, komijnpoeder, chilipoeder, geraspte paprika, peterselie en geraspte kaas doen het erg goed bij een barbecueworst. En nu: genieten maar.

Previous «
Next »