Satéstokjes van de BBQ

  • Menfacts
  • mei 12, 2017
  • Comments Off

Een grote hit op de barbecue is sate: malse stukjes varkensvlees of sappige stukjes kip geregen aan satestokjes. Eenmaal van de gril wordt het met smaak opgegeten met een barbecuesaus, zoetzure chili saus of pindasaus. Om het vlees niet te verbranden tijdens het grillen laat je het een aantal uren marineren in olie of ketjap en kruiden. En met deze tips worden je sateetjes met nog meer gejuich onthaalt.

Lekkernij uit Indonesië & Maleisië

Sate is een originele lekkernij uit Indonesië en Maleisië. Daar worden drie tot vier stukjes vlees of garnalen aan een bamboestokje geregen en vervolgens gegeten met een ketjap of zoetzure saus en blokjes kleverige rijst. Ook met fijn gesneden sjalotjes en zoetzure komkommers worden daar de satestokjes geserveerd. In Nederland eten we vooral kipsate (saté Ajam) of varkenssate (saté Babi) van het malse vlees, maar in Indonesië en Maleisië wordt ook buikspek (saté Lamek), rundvlees (saté Padang), garnalen (saté Udang) of geit (saté Kambing) aan de stokjes geregen.

Marineren & regelmatig keren

Eigenlijk kun je alle sate varianten wel op de barbecue leggen. Het is daarbij belangrijk dat het vlees of vis goed gemarineerd wordt. Hiervoor kun je ketjap gebruiken met verse knoflook en een gesnipperd uitje, olie met limoen en dille (voor garnalen), olijfolie met alleen peper en zout of olijfolie met cajunkruiden eraan toegevoegd. De ingrediënten geven tijdens het marineren hun smaak af aan het vlees, waardoor je telkens een ander soort smaak op tafel kan zetten. Voordat je de stukjes vlees aan de houten sateprikkers rijgt is het verstandig om de stokjes eerst een half uurtje in lauw water te leggen. Dit voorkomt dat de stokjes splijten en verbranden tijdens het barbecueën. Tijdens het grillen is het belangrijk dat je de satestokjes regelmatig draait. Zo kan het vlees aan alle kanten perfect garen.

Klassieke zoete kipsate

Een klassieker die niet mag ontbreken in je barbecue repertoire is de klassieke saté ajam, ofwel kipsate (kan ook gemaakt worden met stukjes varkensvlees). Deze serveer je met zoetzure komkommerschijfjes (atjar ketimoen), vers gesneden sjalotjes, satésaus en ketjapsaus.

Marinade:

  • 100 ml olijfolie
  • 150 ml ketjap manis
  • 6 gram suiker
  • Halve theelepel vers gemalen zwarte peper
  • Halve theelepel grof zeezout
  • 2 teentjes (maar mag meer) geperste knoflook

Snij 600 gram kipfilet in blokjes van ongeveer twee centimeter en doe deze in driekwart van de marinade. Laat minimaal twee uur marineren, langer mag natuurlijk ook. Vervolgens rijg je de blokjes aan de sateprikkers. Verhit de barbecue en leg de stokjes erop. Als de kipsaté gaar is strijk je het laatste beetje marinade over het vlees en bak je ze nog even om en om.

pittige sate bbq

Pittige Spaanse varkenssate

Dit is een verrassende variant van de varkenssaté met heel andere kruiden. Deze Spaanse saté wordt ook wel Pinchos genoemd. Serveer met een pittige paprikasaus of knoflooksaus.

Benodigdheden:

  • 400 gram varkenshaas in reepjes gesneden
  • Ui, gesnipperd
  • Vers geperste knoflook, 2 teentjes of meer
  • Een theelepel paprikapoeder
  • Halve theelepel cayennepeper
  • Een kwart theelepel gemalen komijn
  • Sap van een citroen
  • 2 eetlepels droge sherry
  • Naar smaak peper en zout toevoegen

Vermeng de kruiden, knoflook en gesnipperde ui met de sherry en het citroensap en doe hier het in blokjes gesneden varkensvlees bij. Vermeng dit goed door elkaar. Laat het minstens twee uur marineren, langer is gewenst. Rijg het vlees aan de sateprikkers en grill het vlees in tien minuten om en om gaar op een goed verhitte barbecue.

Previous «
Next »