Er staat een nieuwe generatie coureurs voor de Formule 1 deur. Jongens die misschien nog nooit op een echt circuit zijn geweest, maar die vanuit hun huiskamer op hun Formule 1 Race Simulator elke millimeter asfalt van alle grote circuits hebben ontdekt. Terwijl het namelijk maar voor een heel klein clubje mogelijk is een Formule 1 auto in te stappen, vinden steeds meer mensen hun weg naar een dergelijke F1 Race Simulator. Zijn F1 race simulators de toekomst van Formule 1?
Lang werd er neergekeken op deze races
Jarenlang heeft de oudere generatie Formule 1 coureurs neergekeken op dergelijke simulators. Michael Schumacher werd in 2011 zelfs wagenziek toen hij in 2011 bij Mercedes in een ‘nep race auto’ stapte. Hij en vele anderen bleven roepen dat het niets met het origineel te maken, maar tegenwoordig is de technologie zo ver dat men dat niet meer kan zeggen.
Verschillende simulatoren
Je kunt dergelijke Formule 1 simulators in allerlei uitvoeringen kopen, van een los stuurtje, tot een speciaal op maat gemaakte simulator met stoel, verschillende schermen en een geluidssysteem die het beter en harder laat klinken dan de echte wagens van dit moment. Wil je nu echt Max Verstappentje spelen, dan kun je voor een professionele setup gaan waarbij de g-krachten gesimuleerd worden.
Onderdeel van het trainingsprogramma
Voor jongens als Max Verstappen is het tegenwoordig ondenkbaar om niet te oefenen in zijn playseat, waar hij, volgens eigen zeggen, minimaal vier uur per dag in traint. Ook alle andere Formule 1 coureurs oefenenen tegenwoordig virtueel en elk team heeft zijn eigen simulatoren. Dit bleek goed uit te komen nu door de Corona crisis alle F1 wedstrijden waaronder ook de eerste race in lange tijd op Zandvoort, zijn afgelast.
Virtuele wedstrijden
Eind maart presenteerde de Formule 1 een reeks virtuele vervangers voor deze gecancelde wedstrijden. Aan de start van de eerste wedstrijd stonden nog maar 2 coureurs, Nicholas Latifi en Lando Norris, die het opnamen tegen een veld van beroemdheden, simracers en ex-coureurs. Bij de tweede wedstrijd, die verreden werd op het virtuele circuit van Albert Park in Australië, stonden al vijf ‘echte’ coureurs.
Races worden goed bekeken
Deze virtuele wedstrijden worden uitgezonden op de kanalen van Formule 1 en trekken veel kijkers. Uiteraard zal dit te maken hebben met het feit dat er door de Corona crisis geen wedstrijden worden gereden, maar zeker ook omdat het virtuele racen steeds populairder aan het worden is. Dit komt vooral omdat mensen dit zelf nu ook kunnen doen en ook al is een realistische Formule 1 Race Simulator niet goedkoop, het is nog steeds maar een schijntje vergeleken met de ‘real deal.’