Als je het over Egypte hebt, is eigenlijk iedereen wel bekend met de piramides van Egypte. Wanneer men het over de piramides van Egypte heeft, dan gaat het eigenlijk vrijwel altijd over de piramides van Gizeh. Tijdens mijn reis door Egypte bezochten we verschillende historische bezienswaardigheden, waaronder natuurlijk ook de piramides van Gizeh. In dit artikel geven we je meer informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden van Gizeh.
Wat me eigenlijk al meteen opviel toen ik aankwam in Egypte, was dat de piramides van Gizeh erg dichtbij de stad Caïro en Gizeh liggen. In mijn beeldvorming lagen de piramides altijd te midden van de woestijn, maar de stad ligt eigenlijk zo goed als tegen het Gizeh plateau aan. En dat geeft meteen bij aankomst in Cairo al een verbluffend beeld. De enorme piramides kun je eigenlijk vanaf veel verschillende plekken waarnemen en als je dan een paar dagen in de stad bent geweest, blijf je je steeds maar verwonderen over die enorme bouwwerken op de achtergrond.
Over de piramides van Gizeh
De piramides van Gizeh liggen op het plateau van Gizeh, een groot gebied bij de stad Gizeh, een voorstad van de hoofdstad Caïro. De archeologische vindplaats wordt ook wel aangeduid als de Necropolis van Gizeh. Een necropolis is eigenlijk een begraafplaats, het Griekse woord nekropolis staat letterlijk voor ‘stad van de doden’. Piramides zijn dan ook begraafplaatsen voor koningen/ farao’s en koninginnen van het oude Egyptische rijk. Naast piramides zijn er op de necropolis ook verschillende mastaba’s (graftombes) voor mensen van adel of mensen met hoge functies in het oude Egyptische rijk.
De Necropolis van Gizeh is één van de meest populaire attracties in Egypte, waar jaarlijks miljoenen mensen op bezoek gaan. De bouw van deze begraafplaats begon ongeveer 4600 jaar geleden! Waarbij het oudste en ook grootste bouwwerk de piramide van Cheops is. Deze staat dan ook bekend als een van de 7 wereldwonderen. De gehele Necropolis staat natuurlijk ook op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.
Piramides en necropolissen werden altijd aan de westoever van de Nijl gebouwd, omdat de westkant werd beschouwd als de plek van de doden.
Waarom werden piramides en mastabas gebouwd?
In het oude Egypte werd geloofd dat wanneer een farao stierf, hij zou voortleven in het hiernamaals als god. Daarvoor zou eerst hun geest met hun lichaam moeten kunnen worden herenigd. De piramides werden gebouwd om de farao’s ervan te verzekeren dat hun geest het lichaam zou kunnen terugvinden. Daarnaast werden de piramides ook volgeladen met allerlei luxe artikelen die de farao’s in de volgende wereld konden gebruiken.
Vroege Egyptische heersers werden in zogenaamde mastaba’s begraven. Dit zijn platte grafheuvels die na verloop van tijd steeds hoger en hoger werden. Farao Djoser bouwde in 2670 voor Chr. uiteindelijk de eerste trappenpiramide in Sakkara. Farao Snefru, de vader van Cheops was degene die de eerste echte piramide bouwde, waardoor later ook zoon Cheops, kleinzoon Chefren en achterkleinzoon Menkaoera de piramides in Gizeh lieten bouwen.
In onderstaande tekst zullen we de belangrijkste bezienswaardigheden van Gizeh bespreken, waarbij we natuurlijk als eerst met de meest indrukwekkende piramide van Cheops beginnen. Tijdens ons bezoek hadden we helaas geen tijd om alles te bezoeken. Dat is het nadeel van een georganiseerde reis met een strak tijdschema. Maar de highlights hebben we zeker kunnen bekijken. Desalniettemin willen we wel alle hoogtepunten van Gizeh beschrijven, ook al hebben we deze niet allemaal kunnen bezichtigen.
De belangrijkste bezienswaardigheden van Gizeh
Belangrijkste bezienswaardigheden van Gizeh: 1. De piramide van Cheops
De piramide van Cheops werd gebouwd door Farao Cheops, zoon van koningin Hetepheres I en farao Snofroe. Nadat farao Snofroe de eerste echte gladde piramide had gebouwd, begon Cheops vrijwel meteen nadat hij de troon besteeg met de bouw van zijn piramide. De bouw van de piramide duurde ongeveer 27 jaar en werd rond 2560 v. Chr. afgerond. Met zijn 139 meter hoogte, is het indrukwekkende bouwwerk gedurende 3800 jaar het hoogste door mensen gebouwde bouwwerk ter wereld geweest.
De bouw van de piramide van Cheops
Voor het bouwen van de piramide van Cheops werden ruim 2,3 miljoen blokken steen gebruikt. Waarvan sommige blokken meer dan 80 ton wegen! Voor de bouw is gebruikgemaakt van kalksteen, zandsteen en graniet. Deze steensoorten werden gedolven in Gizeh, maar ook in ver weg gelegen plaatsen zoals Aswan. Uit 4500 jaar oude papyrus geschriften is gebleken dat deze stenen per boot over de Nijl werden vervoerd. De piramide van Cheops als ook andere piramides waren ooit met gepolijste witte kalksteen bedekt. Deze laag is in de loop der jaren verdwenen.
Voor het bouwen van de piramide hebben ongeveer 20.000 arbeiders, meer dan 20 jaar op de bouwplaats bij de piramide gewoond. Vaak werd gedacht dat hiervoor slaven werden gebruikt, maar deze arbeiders kregen eten en loon voor hun werkzaamheden.
Opgravingen van de piramide van Cheops
Zoals we al eerder omschreven werden farao’s in hun piramides begraven met allerlei luxe artikelen. Waarbij veel gouden voorwerpen en edelstenen werden mee begraven. Helaas werden de piramides gedurende de oudheid meerdere malen geplunderd.
In 1765 zag de eerste moderne reiziger de binnenkant van de piramide van Cheops. Waarna in de loop der jaren steeds meer ontdekkingen werden gedaan. In de 20e eeuw werd bijvoorbeeld het graf van koningin Hetepheres I naast de piramide gevonden, waarbij ook twee scheeps kuilen met de begrafenis boten van de koning werden aangetroffen.
In de piramide van Cheops
Het is voor toeristen mogelijk om de piramide van Cheops binnen te gaan. Je kunt deze betreden door een extra ticket te kopen voor 400 Egyptische pond, waarbij je via de ‘roverstunnel’ naar binnen gaat. Na een hellende gang, de Grote galerij kom je bij de Koninginnekamer, de Koningskamer en de Onderaardse Kamer. Toeristen hebben alleen toegang tot de Koningskamer, waar ook de (lege) sarcofaag van farao Cheops staat. Al deze ruimtes zijn vervaardigd van immense blokken rood graniet.
Ook wij gingen de piramide Cheops naar binnen. Doordat het tijdens ons bezoek suikerfeest was, was het ontzettend druk bij de piramides. Ook voor de ingang van de piramide stond er een flinke rij. Eenmaal na de ticketcontrole kom je in de smalle ‘rovers tunnel’, hier zie je duidelijk dat deze tunnel is uitgehakt in de stenen blokken van de piramide.
Terwijl je in deze tunnel stapje voor stapje vooruit komt, moeten mensen die de piramide uitgaan via deze zelfde tunnel weer naar buiten. Een stuk verderop kom je bij een smalle tunnel die redelijk stijl omhoog loopt. Op de grond liggen houten platen met latjes erop getimmerd die je kunt gebruiken als een soort van trap treden. Tijdens deze lastige beklimming met beperkte ruimte moet je ook nog eens plaatsmaken voor afdalende tegenliggers. Een heuse beproeving, zeker voor mensen met claustrofobie, niet echt aan te raden.
Daarna krijg je weer wat meer bewegingsvrijheid als je op de Grote Galerij aankomt. Hier kun je rustig, zonder tegenliggers verder omhoog lopen en ben je bijna bij de Koningskamer. De koningskamer is indrukwekkend door de grote massieve blokken rood graniet. Het is ook erg warm hier binnen, maar er hangt ook een bijzondere energie in deze ruimte. De weg terug is ook een beproeving, zeker de smalle stijle afdaling met tegenliggers, zorgen ervoor dat ik spieren gebruik die ik nooit gebruik, waarvan ik nog dagenlang spierpijn had.
Belangrijkste bezienswaardigheden van Gizeh: 2. Piramide van Chefren
De piramide van Chefren lijkt op het eerste gezicht groter dan de piramide van Cheops. Dat komt omdat de piramide van Chefren op een hoger gelegen stuk ligt. Met zijn 136 meter hoog, is deze piramide 3 meter lager als de grote piramide. Wat het meest opvalt aan deze piramide is dat de piramide van Chefren nog een deel van zijn gepolijste witte kalkstenen omhulsel op de top van de piramide heeft.
De piramide van Chefren werd gebouwd voor de farao Chefren een van de zonen van Cheops. Hij volgde zijn broer Djedefre op en liet vervolgens zijn piramide bouwen die rond 2570 v. Chr. werd afgerond. Helaas is er veel informatie over Chefren verloren gegaan, waardoor de informatie beperkt is.
De piramide van Chefren werd gebouwd op een uitstekende rots. De onderaardse kamers van de piramide werden in deze rots uitgehouwen.
Als toerist kun je voor 100 Egyptische pond de piramide ingaan. Er zijn twee ingangen die naar één grafkamer leiden. Ook hier zijn de kamers en doorgangen gemaakt van grote granieten blokken. In de grafkamer tref je de mooi versierde sarcofaag van farao Chefren aan. Helaas werden in deze sarcofaag toen deze in 1818 door Giovanni Belzoni werd ontdekt, alleen enkele dierenbotten aangetroffen.
Belangrijkste bezienswaardigheden van Gizeh: 3. Sfinx van Gizeh
De Grote Sfinx van Gizeh is met zijn enorme omvang waarschijnlijk een van de meest herkenbare beelden ter wereld. Door Egyptologen wordt er vanuit gegaan dat het beeld werd uitgehouwen tijdens de regering van Farao Chefren tussen 2558-2532 v. Chr.. Waarbij er ook van wordt uitgegaan dat het gezicht van de Sfinx op de gelaatstrekken van farao Chefren zijn gebaseerd. Er zijn allerlei hedendaagse theorieën die dit weerleggen, waarbij geologisch onderzoek aan zou tonen dat de Sfinx vele duizenden jaren ouder zou zijn. Ook zijn er theorieën dat de verhoudingen van de sfinx niet kloppen, waarbij het hoofd eigenlijk veel te klein zou zijn in verhouding met het lichaam. Waarbij wordt geïnsinueerd dat Farao Chefren zijn gezicht later heeft laten uithouwen in een al bestaand beeld. Dit zijn intrigerende theorien en mysteries rondom de Egyptische oudheid.
De Grote Sfinx was ooit versierd met blauwe en felgele verf, maar deze kleuren zijn na verloop van vele jaren verdwenen.
Opgravingen aan de grote Sfinx van Gizeh door de jaren
In het verre verleden na het Oude Rijk werd de Necropolis van Gizeh verlaten. Rond 1400 v. Chr. werden de voorpoten van de sfinx opgegraven en werd er aan de voet van de Sfinx een nieuw heiligdom met een Droomsteen opgericht. Op deze Droomsteen werd het koningschap van farao Thoettmosis IV verkondigd. Ook farao Amenhotep II en Ramesses II hebben opgravingen aan de Sfinx verricht.
Al in de Grieks-Romeinse periode was de necropolis van Gizeh een toeristische attractie. Verschillende Romeinse keizers bezochten de Grote Sfinx en deze zorgden ervoor dat de Sfinx in de eerste eeuw na Christus weer van zand ontdaan werden. Na de val van het Romeinse Rijk kwam de Sfinx weer grotendeels onder het woestijnzand.
Ook in de Arabische cultuur werd de Sfinx aanbeden. Ze geloofden dat de Sfinx een talisman was die Gizeh en Caïro tegen de woestijn bewaakte.
Moderne opgravingen aan de grote Sfinx
In 1817 vonden de eerste moderne archeologische opgravingen aan de Sfinx plaats. Hierbij werd eerst de borst blootgelegd. Later in 1887 werden de poten, het altaar en de stèle opgegraven. In 1931 werden er verschillende restauraties uitgevoerd, waarbij er delen van de kop met beton werd gerepareerd.
In 1988 en in de jaren 90 werden er weer verschillende reparaties en restauraties gedaan. Ondanks dat de Sfinx overeind staat, word deze door stijgend grondwater en vervuiling voortdurend bedreigd.
Interessante weetjes over de Grote Sfinx
- De sfinx is van poot tot staart 73 meter lang. Van de basis tot de top van het hoofd 20 meter hoog. Het breedste punt bij de heupen is 19 meter breed.
- De sfinx is rechtstreeks uitgehouwen uit het kalkgesteente van het plateau van Gizeh.
- Ooit was het gehele beeld met gips bedekt en was het gezicht rood geschilderd.
- Er wordt door velen beweerd dat de neus door het leger van Napoleon Bonaparte werd vernietigd. Uit kunstwerken van voor die tijd, blijkt echter dat de Sfinx al voor die tijd een afgebroken neus had.
- De Sfinx is grotendeels massief, maar er zijn ook doorgangen en tunnels in het bouwwerk gemaakt. Tot op de dag van vandaag is het niet duidelijk wie deze doorgangen heeft gemaakt en wat het doel hiervoor was.
Ons bezoek aan de Grote Sfinx
De verregaande geschiedenis gespreid over de vele jaren maakt een bezoek aan de grote Sfinx erg bijzonder. Ook met hedendaagse weerleggende theorieën maakt een bezoek erg indrukwekkend en mysterieus. Wel bezochten wij de sfinx op een enorm drukke dag, waarbij je eigenlijk niet langer dan een minuut rustig van je uitzicht kon genieten omdat er dringende selfienemende bezoekers je van je plek wegkijken.
Belangrijkste bezienswaardigheden van Gizeh: 4. Vallei tempel van farao Chefren
Voordat we bij de Grote Sfinx aankwamen, gingen we door de zogenaamde valleitempel van Farao Chefren. Alle piramides zijn verbonden met een zogenaamde valleitempel. Het lichaam van de Farao werd hier (over de rivier) naar toegebracht om klaargemaakt te worden voor de begrafenis. In deze tempel werd het lichaam ook gemummificeerd.
Vooral de grote massieve blokken rood graniet waarvan de muren aan de binnenkant van het gebouw zijn vervaardigd zijn erg indrukwekkend. Dit gebouw staat bekend als een van de oudste bestaande stenen gebouwen in Egypte (en de wereld).
Belangrijkste bezienswaardigheden van Gizeh: 5. Piramide van Menkaure
Deze piramide is met zijn 62 meter de kleinste van de 3 bekende Piramides van Gizeh. En werd in de 26e eeuw v. Chr. gebouwd door Farao Menkaoera. Dit was tevens de laatste van de 3 grote piramides die op het plateau van Gizeh werd gebouwd.
Omdat er delen van de piramide ruw en onvoltooid zijn gebleven, wordt er gedacht dat er overhaast werd gebouwd omdat de farao op vroege leeft stierf.
Wij hadden helaas geen tijd om deze piramide te bezoeken en hebben hem alleen van een afstand mogen bewonderen. Het is ook mogelijk om de piramide te bezoeken, waarvoor je een extra ticket van 100 EGP moet kopen bij de hoofdingang van het park.
In 1817 werden de eerste moderne opgravingen gedaan, waarbij pas in 1837 de eerste grote ontdekking gedaan werd. Hierbij werden twee sarcofagen gevonden. Helaas is 1 van deze sarcofagen in 1838 in de zee verloren gegaan toen deze werd vervoerd naar Engeland. De andere zwaar versierde houten sarcofaag is in het Brits Museum te bezichtigen. Later in het begin van de 20e eeuw werden er verschillende beeldhouwwerken van Menkaura gevonden.
Belangrijkste bezienswaardigheden van Gizeh: 6. Piramides van de koninginnen
Vlakbij de Piramide van Menkaure staan nog 3 kleine piramides. Ondanks dat men nog niet zeker weet wie hier begraven liggen, worden deze piramides de Piramides van de koninginnen genoemd. Er wordt aangenomen dat hier de vroeger de echtgenote van de koning; Chamerernebti II en de halfzuster van de koning lagen begraven.
Mijn zoon is een fanatieke freerunner/ flipper, waarvan we ook al wel eens foto’s en instagram posts hebben gedeeld tijdens onze reis door Yucatan en met name bij de cenotes van Mexico. Zo leverde deze backflip bij de piramides ook een mooi plaatje op.
Tips voor een bezoek aan de Piramides van Gizeh
Zoals we ook al in het artikel met de mooiste bezienswaardigheden van Sakkara deden, beschrijven we hier enkele handige tips voor een bezoek aan de piramides van Gizeh, gebaseerd op onze ervaringen.
- Vraag van te voren aan je gids hoeveel tijd je hebt en wat je die dag allemaal gaat bezoeken. Onze gids nam ons na de piramides mee naar een Papyrus workshop. Ik had liever meer tijd besteed bij de piramides en de Papyrus workshop overgeslagen. Als we dit van tevoren hadden geweten, hadden we dit uit het programma kunnen laten.
- Neem voldoende eten en drinken mee zodat je de dag hier kunt doorbrengen. Er zijn trouwens ook wel kraampjes waar je drinken en snacks kunt kopen
- Onze gids gaf aan; probeer op niemand in te gaan of contact te maken. Dit leek mij wat overdreven. Maar toen we op zoek waren naar de toiletten en iemand ons vroeg waar we naar op zoek waren, konden we deze man maar niet van ons afschudden en bleef ons ongeveer 20 minuten achtervolgen. Beter hadden we de man zoals onze gids aangaf, geen aandacht gegeven.
- Ook hier is zonnebrand, een zonnebril en een pet/ hoed essentieel.
- Lees je van tevoren goed in over de piramides, zodat je duidelijk op een rijtje hebt wat je allemaal zou willen bezoeken.
Hierboven hebben we de belangrijkste bezienswaardigheden van Gizeh beschreven. Daarnaast zijn er nog allerlei andere bezienswaardigheden. Zo kun je bijvoorbeeld ook in het arbeidersdorp bij het Necropolis van Gizeh. Dit was een dorp speciaal gebouwd voor de duizenden arbeiders die meewerkten aan de bouw van de piramides. Ook zijn er rondom de piramides verschillende graven voor edelen. Rondom de piramides zijn overal mensen met kamelen, die ritjes aanbieden. Mocht je dit leuk vinden, dan is dit wellicht ook een niet te vergeten ervaring, die mooie plaatjes zullen opleveren bij de belangrijkste bezienswaardigheden van Gizeh