• Homepage
  • >
  • Overig
  • >
  • Is het slim om je hypotheek vervroegd af te lossen?

Is het slim om je hypotheek vervroegd af te lossen?

  • Menfacts
  • September 27, 2018
  • Comments Off
hypotheek aflossen

Het is altijd fijn als je de mogelijkheid hebt om je schulden in te lossen, zodat je minder maandlasten zult hebben. Wanneer je over een eigen woning beschikt, dan zal het grootste bedrag aan vaste lasten je hypotheek zijn. Dit is meestal een bedrag aan aflossing en hypotheekrente. Je kunt natuurlijk de rente vast laten zetten, maar dan geldt nog steeds, hoe hoger het bedrag van de aflossing, des te hoger ook het bedrag aan hypotheekrente. Niet voor niets denken veel mensen daarom na op de hypotheek vervroegd af te lossen. Hier moet je goed over nadenken, want hoewel er vele voordelen aanzitten, zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden.

Voordelen

Het grootste voordeel van vervroegd aflossen is dat je hypotheekbedrag lager wordt. Hiermee gaat ook automatisch heb bedrag wat je aan hypotheekrente betaald omlaag. Je maandlasten zullen dus lager worden. In de hypotheekrente zit ook een percentage opgenomen aan renteopslag. Deze opslag wordt berekend aan de hand van de hypotheekschuld ten op zicht van de woningwaarde. Als je dus aflost, zal de hypotheekschuld / woningwaarde verhouding gunstiger worden en zou je recht kunnen hebben op een korting op de renteopslag. Vraag aan een hypotheekaanbieder, zoals NIBC Direct, wanneer je hier recht op hebt en hoe je deze lagere renteopslag kunt laten toepassen. Als de waarde van de woning niet daalt, maar gelijk blijft of zelfs stijgt, dan verklein je met een aflossing ook het risico een restschuld. Je zult dus bij verkoop van de woning financieel extra kunnen profiteren.

Nadelen

Een nadeel kan zijn dat je het geld dat je gebruikt hebt op je hypotheek af te lossen, niet meer als buffer hebt. Je teert dus flink in op je buffers en daar moet je wel rekening mee houden voor het geval er tegenslagen op je weg komen. Met het gedeeltelijk aflossen van je hypotheek kun je ook niet meer volledig profiteren van je hypotheekrenteaftrek. Je renteaftrek zal dus gaan dalen. Ook berekenen sommige banken een boeterente. Dit geldt overigens pas als je meer dan 10% tot 20% vervroegd gaat aflossen. Kijk dit na in je hypotheekvoorwaarden. Hoewel een lagere hypotheek ervoor zorgt dat je risico op restschuld flink daalt, kan het ook zijn dat je na de looptijd juist nog extra inkomstenbelasting moet betalen. Dit geldt bij spaar- en beleggingshypotheken, waarbij je aan het einde van de looptijd ineens aflost. Als je opgebouwde vermogen namelijk hoger is dan wat je aan aflossing moet betalen, betaal je daar inkomstenbelasting over.

Previous «
Next »