Blijf gezond met deze voedingsmiddelen

  • Menfacts
  • augustus 31, 2018
  • Comments Off
blijf gezond

De kans is groot dat je vroeger van je ouders te horen kreeg dat je jouw melk op moest drinken. Dit omdat melk goed zou zijn voor je botten, er zit namelijk veel calcium in. Dit is belangrijk voor het behouden van sterke botten. Als je niet genoeg van deze stof binnenkrijgt, kan je last krijgen van ziektes op latere leeftijd, zoals botontkalking. Daarom hier een lijst met voedingsmiddelen waar veel calcium inzit.

Hoeveel gram heb je nodig?

Volgens het Voedingscentrum hebben volwassenen ongeveer een gram calcium per dag nodig. Dit staat gelijk aan ongeveer vier à vijf glazen melk. Mocht je geen zin hebben om de hele dag melk te drinken om aan je calciumbenodigdheid te voldoen, dan zijn er ook andere opties.

  1. Zuivelproducten

Melk en kaas bevatten veel calcium; je ouders hadden dus toch gelijk. Eet tussen de middag dus een plakje kaas op brood of maak een smoothie met melk. Het is terug te vinden in alle kazen, ga dus ook eens een keer voor cottage cheese door een salade.

  1. Zalm

In vette vis is ook veel calcium te vinden naast de andere nuttige voedingsstoffen. Bak ‘s avonds in plaats van een stukje vlees eens een stukje vis, of doe wat zalm op een toastje voor een heerlijk borrelhapje.

  1. Broccoli

De meeste groentes bevatten wel veel van deze stof, maar broccoli bevat toch de meeste. Door broccoli te stomen in plaats van te koken, blijft er meer behouden. Mocht je broccoli niet zo lekker vinden, dan kan het een goed idee zijn om de broccoli te pureren met aardappels. Op deze manier wordt de veelal niet zo geliefde smaak enigszins verdoezeld.

  1. Noten

Noten zijn een enorme gezonde snack. Ze bevatten dan ook veel calcium. Vooral amandelen zijn enorm rijk aan calcium, maar walnoten en pistachenoten zijn ook een goede bron van calcium.

  1. Kruiden

Veel kruiden bevatten ook calcium. Denk aan gedroogde peper, kruidnagel, kaneel enzovoort. Uiteraard gebruik je vaak niet zoveel kruiden, dus krijg je ook niet heel veel in een keer binnen.

Er zijn dus veel voedingsmiddelen waar veel calcium in te vinden is. Toch kan het nog steeds zo zijn dat je op sommige dagen te weinig calcium binnenkrijgt. Daarom kan het handig zijn om calciumtabletten te slikken, zo weet je zeker dat je iedere dag de nodige hoeveelheid calcium binnen zult krijgen.  

Previous «
Next »