Als je vaak klust, is het verstandig om bepaalde werkkleding, zoals een werkbroek, aan te schaffen. Dit soort werkkleding is niet alleen extra sterk, maar vaak bieden ze ook meer bescherming tijdens het klussen. Daarnaast kan een werkbroek handige opties hebben, zoals lusjes en extra zakken die je in een normale jeans voor mannen niet hebt. Aangezien het je niet elke dag een werkbroek aanschaft, helpen wij je hieronder op weg met handige tips.
Veel verschillende soorten klus broeken
Er zijn veel verschillende soorten werkbroeken op de markt, met allemaal hun eigen specificaties en er zijn een aantal aspecten die per type klus verschillen. Zo zijn er werkbroeken van beschermende jeans, maar ook broeken in de oude style. Bij bekende merken als Engelbert Strauss werkbroeken, vind je de meest uiteenlopende soorten broeken gemaakt van verschillende soorten stof, ieder met zijn eigen kenmerken en ideaal voor als je gaat verbouwen.
Welke functies moet een werkbroek voor jou hebben?
Voor je een werkbroek gaat aanschaffen, bepaal dan eerst waar deze aan moet voldoen. Zo weet je onder andere waartegen de broek bescherming moet kunnen bieden. Dient je werkbroek bijvoorbeeld waterdicht te zijn of heb je een broek nodig die beschermt tegen lage temperaturen omdat je veel buiten klust? Door middel van een EN-normering kun je zien tegen welke potentiële risico’s de broek bescherming biedt.
De juiste pasvorm is erg belangrijk
Een ander belangrijk aspect waar je aan moet denken als je een werkbroek koopt, is de juiste pasvorm. We zien nog heel vaak dat mensen een werkbroek aanschaffen zonder deze eerst te passen. Niet slim, want een werkbroek die niet goed past verliest een hoop van zijn voordelen. Een knellende of juist te los zittende broek geeft niet het comfort dat een goede werkbroek je geeft. Alleen wanneer je het juiste model in de juiste maat kiest, geniet je van optimaal comfort. Gebruik bij een online aankoop bijvoorbeeld altijd een maattabel om de juiste maat te bepalen.
Speciale werkbroeken voor als je veel op je knieën klust
Werk je veel in de tuin of doe je veel andere klussen waarbij je vaak op je knieën zit? Kies in dat geval voor een werkbroek met speciale kniestukken. Deze broeken beschermen niet alleen je knieën tegen de harde ondergrond, maar voorkomen ook dat de broek snel kapot gaat.
Comfort van een werkbroek
De juiste werkbroek moet niet alleen bescherming bieden en over voldoende zakken en lussen beschikken: je moet er vooral ook aangenaam je werk in kunnen doen. De een is dol op sterke, zware materialen, en de ander klust liever in een broek van zachtere stof met bijvoorbeeld een beetje stretch. Ook is de stof die je het beste kunt kiezen afhankelijk het type klussen dat je doet. Moet je vaak door je knieën zakken, kies dan niet voor een stugge stof, maar juist voor die genoemde stretch.
Polyester of katoen?
Hoe een werkbroek aanvoelt hangt voor een groot deel af van de stofsamenstelling, oftewel het materiaal. Er zijn verschillende materialen die allemaal hun eigen functionaliteit hebben. Het meest populair is de polyester werkbroek. De belangrijkste positieve eigenschappen van polyester ten opzichte van katoen zijn de elasticiteit en het behouden van de pasvorm. Daar tegenover is katoen een zuiver natuurproduct is, waardoor het zacht, luchtdoorlatend, warmte-isolerend en huidvriendelijk is. Katoen zorgt voor een uitstekende vochtopname en biedt daarmee een hoog draagcomfort.
Een werkbroek van stretch
Bij een stretchbroek is er circa 2% elastaan in de stof verwerkt. Elastaan maakt de werkbroek rekbaarder en dus niet zo stug. Vaak is zo’n rekbare broek een stuk comfortabeler om in te werken. Wanneer je een keuze maakt kun je je het beste laten leiden door jouw persoonlijke voorkeur. Ga je voor een stretchbroek? Dan moet je vaak de wijdte maat één maat kleiner bestellen. Door het dragen wordt de stretch werkbroek namelijk wijder, waardoor deze later te groot kan uitvallen.