• Homepage
  • >
  • Drank
  • >
  • Het is lente! Tijd voor een lentebok! Wat is een lentebok precies?

Het is lente! Tijd voor een lentebok! Wat is een lentebok precies?

  • Menfacts
  • maart 21, 2019
  • Comments Off
wat is een lentebok

Het is lente! Tijd voor lentebok!

Het is lente, De kalender geeft aan dat we de winter achter ons hebben gelaten en we op weg gaan naar de zomer. De lente is een seizoen waarin we ook weer kunnen gaan genieten van lentebok. En dan komt al snel de vraag naar boven: Wat is een lentebok? Hoewel iedereen wel een idee er bij heeft, is het goed om nu de officiële regels te bekijken waaraan lentebok moet voldoen om te mogen zeggen dat dit speciale bier ook daadwerkelijk lentebok te mogen noemen.

Wat is een lentebok?

Lentebok is een bokbier wat verkrijgbaar is in de periode vanaf vastentijd tot mei. Mede daarom wordt het ook wel meibock genoemd. De enige regel die geldt om een bier een bokbier te mogen noemen is dat het stamwortgehalte aan een minimale norm moet voldoen. Tot zover de droge theorie.

In de praktijk is het antwoord op de vraag wat is een lentebok? wat gemakkelijker te geven. Een blond bier (soms amberkleurig) met een vaak iets hoger fruitgehalte en een frisse smaak. Kortom: een bier wat qua smaak en uitstraling precies past bij de lente!

Verschillende soorten lentebok

Er zijn natuurlijk verschillende soorten lentebok. Zonder nu een lijst van merken te gaan benoemen, want elke brouwer of elk merk, vult het op zijn eigen manier in. Om nu de verschillende soorten lentebok te onderscheiden is het goed om dit te verdelen in onder- en bovengistende bieren. Daarnaast wordt de groep van lentebokbieren vaak ook uitgebreid met de lentebieren. Hieronder vallen dan ook frisse andere bieren zoals bijvoorbeeld witbier.
In het verleden was de herfstbok (de tegenhanger van de lentebok) een stuk populairder maar de laatste tijd zie je dat brouwers zich steeds meer richten om ook de lentebok meer aandacht te geven. Hierdoor is er ook voldoende keuze bij de verschillende brouwers en elke brouwer heeft zijn eigen invulling en smaak gegeven aan het bier.

Lentebok in het kort

In het kort kan je de volgende conclusie trekken:
* Lentebok is verkrijgbaar vanaf 21 maart tot 21 juni.
* Lentebok heeft een kleur blond tot amber.
* De smaak van lentebok is fruitig en hoppig.
* het percentage alcohol zit tussen de 6.5 – 7.5%.

Nu de lente er weer is, een goed moment om misschien voor de eerste keer of misschien als liefhebber een lentebok te drinken.

Previous «
Next »