Het verhaal achter Kwak bier

  • Menfacts
  • maart 20, 2019
  • Comments Off
pauwel kwak

Zeg je België, dan zeg je ook bier. De Belgische bieren zijn wereldwijd geroemd en van de 12 wereldwijd bekend staande trappistenbieren zijn er 6 Belgische trappistenbieren. Het bijzondere aan de Belgische biercultuur is dat elk bier een eigen glas heeft. Telkens als je een ander soort bier neemt, moet je ook een ander glas nemen. Een pilsje rechtstreeks uit fles drinken? Dat is in België ‘not done’. Een Belgisch bier met één van de meest bijzondere bierglazen is Kwak bier.

Waar wordt Kwak bier gebrouwen?

Kwak bier wordt gebrouwen bij de Belgische bierbrouwerij Bosteels uit Buggenhout. Bosteels is één van de oudste Belgische bierbrouwerijen en stamt nog uit de tijd dat het land België nog niet bestond. Het werd in 1791 opgericht door Everarist Bosteels en is reeds 7 generaties in handen van de nakomelingen van de oprichter. Hoewel de brouwerij in 2016 werd overgenomen door AB Inbev, bleef de huidige eigenaar, Antoine Bosteels voorzitter van de Raad van Bestuur. Bierbrouwerij Bosteels brouwt verschillende soorten bieren, waarvan Tripel Karmeliet het succesbier van de brouwerij is. Vanaf 1980 is men mede door het bijzondere bierglas, ook Kwak bier gaan brouwen.

Het verhaal van Pauwel Kwak

Ten tijde van de Franse keizer Napoleon was Pauwel Kwak de eigenaar van herberg de Hoorn te Dendermonde en tevens een bierbrouwer. In die tijd vond het vervoer van personen en vracht plaats per koets. Het probleem was alleen dat koetsiers hun koets nooit mochten verlaten en altijd buiten de herberg stonden. Hier bedacht Pauwel Kwak een oplossing voor, zodat ook de koetsiers van zijn bier konden genieten. Hij ontwierp een speciaal bierglas met een bolle onderkant en een houten houder waar het glas in werd vastgehouden. De houder werd dan aan de koets bevestigd en het glas bleef daardoor altijd rechtop. Als de koetsier een slok wilde nemen kon hij het glas uit de houder nemen. Met de introductie van het Pauwel Kwak bier in 1980 kreeg de houten houder een voetje en is het bier vooral bekend vanwege deze houten houder en glas met bolle onderkant, ook wel een koetsierglas genoemd.

Ingrediënten en smaak van Kwak bier

Kwak bier is een zogenaamd ‘amber bier’. Kenmerk hiervan is dat het hoofdingrediënt bestaat uit ‘special B’ mout. Dit mout geeft het bier een intensere en kruidige smaak met een vleugje karamel. De smaak van Kwak bier zelf is vooral fruitig dat neigt naar abrikoos en karamel. Bij de afdronk proef je een lichte bittere smaak. Ondanks dat Kwak bier een alcoholpercentage van 8,5% blijft het een biertje met een relatief zachte smaak.

Previous «
Next »