Sporters weten maar al te goed hoe belangrijk het is om te supplementen. Om beter te kunnen presteren in de sportschool en adequaat te herstellen is het belangrijk alle nodige voedingsstoffen in de juiste verhoudingen binnen te krijgen. Dat is dan ook waarom heel wat sporters (of die nu competitief zijn of niet) beroep doen op eiwitshakes om aan hun dagelijkse eiwitbehoefte te voldoen.
Tegenwoordig zijn er naast de typische shakes op basis van melkeiwit echter ook steeds meer varianten verkrijgbaar die 100 % plantaardige eiwitten bevatten. Eiwitshakes van Orangefit zijn bijvoorbeeld volledig plantaardig. Wat de verschillen precies zijn en waarom plantaardige shakes wel eens een goede optie zouden kunnen zijn, zijn kwesties die wat meer informatie vereisen.
Het verschil tussen normale en plantaardige eiwitshakes
Eiwitshakes vormen de basis van supplementatie van sporters, vooral als deze aan krachttraining doen en hun spieren dus in die mate belasten dat extra voedingsstoffen nodig zijn voor het herstel ervan. Eiwitshakes met dierlijke eiwitten en varianten met plantaardige eiwitten vertonen enkele belangrijke verschillen. Een overzicht:
1. Dierlijke eiwitshakes
Dierlijke eiwitshakes bevatten in de meeste gevallen wei en caseïne, twee proteïnen die in koemelk voorkomen en dus dierlijk zijn. Dergelijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren – dat wil zeggen, alle aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken – en worden dan ook beschouwd als de meest volwaardige eiwitten in supplementen en voeding.
Het nadeel van deze shakes is echter dat ze moeilijker te verteren zijn en, zoals in bepaalde wetenschappelijke studies werd aangetoond, niet meteen gezond zouden zijn voor het lichaam. Vooral omdat het gaat om isolaten, die volledig uit hun natuurlijke context getrokken zijn.
2. Plantaardige eiwitshakes
Een nieuwe trend in de sportwereld zijn plantaardige eiwitshakes, die dus volledig op basis van plantaardige ingrediënten gemaakt zijn. Vaak gaat het om eiwitten uit erwten, rijst of soja, of combinaties daarvan. Hoewel het in dit geval niet gaat om complete eiwitten – die dus niet alle essentiële aminozuren bevatten, en daarom minder efficiënt worden gebruikt door het lichaam – zijn de eiwitten veel gemakkelijker te verteren én gezonder.
Daarbij kunnen eenvoudige combinaties van verschillende plantaardige eiwitbronnen gecombineerd worden om een compleet aminozuurprofiel te verkrijgen en alsnog alle nodige voedingsstoffen binnen te hebben. Steeds vaker kiezen mensen voor plantaardige eiwitshakes, en maar goed ook. Niet alleen zijn deze vaak veel natuurlijker, er komt ook geen dierenleed bij kijken – en dat is natuurlijk alleen maar positief.