• Homepage
  • >
  • Mannen
  • >
  • Hielspoor, zo zorg je dat je er geen last van kunt krijgen

Hielspoor, zo zorg je dat je er geen last van kunt krijgen

  • Menfacts
  • oktober 5, 2021
  • Comments Off
hielspoor

Veel mensen krijgen rond deze tijd last van hielspoor. De oorzaak van hielspoor of peesplaatontsteking is bijna altijd overbelasting of stress aan de hiel of de aanhechtende pezen, zoals de peesplaat en de achillespees. Dit veroorzaakt een steriele ontsteking onder de hiel, bij de peesplaat aanhechting. Het ding is dat veel mensen in de zomer lopen op slippers of dunne schoenen die weinig steun geven, en dan kan hielspoor een resultaat daarvan zijn. Een van de dingen die je er tegen kunt doen is schoenen voor hielspoor te kopen. 

Wat is hielspoor en wanneer kun je er last van krijgen?

Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen die soms een ontsteking onder de hiel veroorzaakt. Dit wordt peesplaatontsteking of fasciitis plantaris genoemd. Typische symptomen zijn pijn onder de hiel bij lang staan of lopen. Hielspoor is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn. Meer dan 10% van de mensen heeft er ooit wel eens last van gehad. Vrouwen hebben er gemiddeld vaker last van dan mannen. Gelukkig is hielspoor vaak goed te behandelen, en kan dan in enkele weken tot maanden verholpen zijn. 

Wat zijn de symptomen van hielspoor?

De belangrijkste symptomen van hielspoor zijn pijn en stijfheid onder de hiel bij lang staan en lopen. Met name ’s ochtends bij het opstaan is de pijn extra erg. Wel wordt de pijn vaak iets minder na de eerste stappen. Lang staan en lopen kan erg problematisch worden en soms kunnen mensen daardoor niet eens hun beroep of sport meer uitoefenen.

Verschillende oorzaken van hielspoor

Je kunt bij hielspoor niet altijd één duidelijke oorzaak aanwijzen. Soms zijn er meerdere oorzaken, hier een lijst met de meest voorkomende:

– Stijve kuitspieren 

– Slechte schoenen: geen goed voetbed of slechte demping

– Sporten veroorzaakt vaak overbelasting 

– Voetafwijkingen als platvoeten en holle voeten

Hielspoor door stijve kuitspieren

In het onderbeen is de peesplaat onder de voet via de achillespees verbonden met de kuitspieren. Als er ergens in deze keten een probleem is kan dat klachten veroorzaken. Heel veel mensen met hielspoor hebben te korte kuitspieren. Dit kan komen door stijfheid en gebrek aan elasticiteit of simpelweg een korte spier. Je kunt korte kuitspieren herkennen aan een beperkt beweeglijkheid van de voet ten opzichte van de enkel. Als je de voet ten opzichte van de enkel niet in een kleinere hoek dan 90 graden kan houden heb je wat fysiotherapeuten noemen een beperkte dorsaalflexie.

Overbelasting door sporten

Veel sporters hebben last van hielspoor. Eigenlijk zijn alle sporten een mogelijk risico, met uitzondering van sporten waarbij de voeten relatief weinig of niet belast worden, zoals zwemmen. Sporten met extreme belasting als volleybal, basketbal en hardlopen leveren een extra groot risico op. Ook is het zo dat vooral relatief slecht getrainde mensen last zullen krijgen, bijvoorbeeld door te snel opstarten na een periode van rust. Gedoseerd trainen en een goede trainingsopbouw is dus een must en voorkomt stress.

Voetafwijkingen

Hielspoor ontstaat ook vaak door voetafwijkingen. Vooral een te holle stand van de voet of platvoeten komen vrij vaak voor. Hierdoor kan de voet relatief naar binnen of naar buiten gaan afwijken. Ook zakt de voet bij sommige mensen meer door dan normaal. Dit noemen we overpronatie. Al deze afwijkingen zorgen voor een verkeerde krachtverdeling op de peesplaat, waardoor deze kan gaan irriteren. Bij teveel irritatie ontstaat dan een ontsteking.

Goede schoenen

Om hielspoor tegen te gaan of te voorkomen is het van belang om goede ondersteunende schoenen te dragen. Laat je daarom goed informeren door een specialist op het gebied van voeten en schoenen. Op Allesoverschoenen.nl kun je terecht voor allerlei artikelen omtrent voetklachten en schoenen. 

Previous «
Next »