Hoe kun je een persoon met een alcoholverslaving helpen?

  • Menfacts
  • juni 20, 2022
  • Comments Off
alcoholverslaving

Als je een familielid, vriend of collega hebt met een alcoholverslaving kan het moeilijk zijn om deze persoon te helpen. Je vraagt ​​je misschien af ​​wat je kunt doen om de situatie te veranderen en of de persoon jouw hulp wel wil of niet. Iemand met een alcohol probleem is zowel lichamelijk als psychisch afhankelijk van alcohol. Ze kunnen problemen hebben met het beheersen van hun drinkgewoonten of ervoor kiezen om te blijven drinken, ook al veroorzaakt dit problemen.

Deze problemen kunnen in conflict komen met hun professionele en sociale relaties of zelfs hun eigen gezondheid. Uiteraard is het aan te raden om zo iemand in contact te brengen met professionals, zoals Connection SGGZ, maar er zijn ook zaken die je zelf al kunt doen. Een stoornis in het gebruik van alcohol kan variëren van mild tot ernstig. Milde patronen kunnen zich ontwikkelen tot ernstigere bijverschijnselen. Met een vroege interventie, waarbij je de persoon in je omgeving met een alcoholprobleem zover krijgt dat hij of zij in behandeling wil gaan, kun je verdere verergering van het alcoholprobleem voorkomen. Het is natuurlijk aan de persoon om hier uit eigen wil aan te beginnen. Maar jij kan hierin een sturende rol hebben om naar verbetering toe te werken. Lees verder voor enkele stappen die je kunt nemen om je vriend, familielid of geliefde te helpen.

Wat is middelengebruik en wanneer is het problematisch?

Middelengebruik is het aanhoudende gebruik van drugs, waar in dit geval alcohol ook onder valt, waar aanzienlijke schade en nadelige gevolgen uit voort kunnen komen. Stoornissen in middelengebruik worden gekenmerkt door een reeks mentale, fysieke en gedragsproblemen. Dit kan weer zorgen voor aanhoudende schuldgevoelens over het onvermogen om het gebruik van de substantie, of substanties, te verminderen of te stoppen ondanks herhaalde pogingen. Substanties die een persoon gebruikt en verslaaft aan kan raken kunnen erg uiteen lopen, denk hierbij aan: ​​alcohol, THC, hallucinogenen (zoals bijvoorbeeld arylcyclohexylamines), opioïden, sedativa en andere stimulerende middelen zoals tabak.

De ernst van de stoornissen in het gebruik van middelen en de verslaving daaraan kan sterk variëren. We verdelen de stoornissen in het overmatig gebruik van middelen in twee categorieën: een schadelijk patroon van middelengebruik en de afhankelijkheid van middelen.

Uit onderzoek bleek dat in 2017 wereldwijd naar schatting 271 miljoen mensen (5,5% van de volwassenen) weleens een of meerdere illegale drugs gebruikt. 35 miljoen personen hadden daarbij een stoornis in het gebruik van die middelen. In 2017 leidden stoornissen bij het gebruik van alcohol tot 585.000 directe sterfgevallen. Directe sterfgevallen als gevolg van drugsgebruik, en dus niet door alcohol, zijn tussen 2000 en 2015 met meer dan 60 procent gestegen.

Kom meer te weten over de stoornis

Met andere woorden: overmatig middelen gebruik kan tot allerlei problemen leiden en dus is het belangrijk om dit probleem aan te pakken. Voordat je iets doet, is het belangrijk om te weten of je vriend of geliefde een alcoholverslaving heeft. Alcoholgebruiksstoornis, of alcoholisme, is meer dan alleen af ​​en toe te veel drinken. Soms lijkt alcohol als een sociale gewoonte op alcoholisme, maar het is niet hetzelfde. Mensen met een alcoholverslaving drinken niet met mate, zelfs niet als ze zeggen dat ze maar één drankje drinken. Er zijn ook websites te vinden van de overheid voor meer bronnen en informatie over het helpen van iemand met een alcoholverslaving. Verken ze om meer te leren over de verslaving.

Oefen wat je gaat zeggen

Laat de persoon voor wie je zorgt weten dat je beschikbaar bent en dat je om hem of haar geeft. Formuleer wat je zegt op een positieve en ondersteunende manier. Vermijd negatief, kwetsend of aanmatigend te zijn. Het gebruik van ‘ik’-verklaringen vermindert beschuldigingen en stelt je in staat een actieve deelnemer aan de discussie te zijn. In plaats van te zeggen: “Je bent een alcoholist, je moet nu hulp krijgen”, kun je zeggen: “Ik hou van je en je bent erg belangrijk voor me. Ik maak me zorgen over hoeveel je drinkt, en het kan schadelijk zijn voor je gezondheid.’ Bereid je voor op elke reactie. Ongeacht de reactie, je moet kalm blijven en de persoon verzekeren dat ze je respect en steun hebben.

Kies de juiste tijd en plaats

Kies een goed moment om dit belangrijke gesprek te voeren. Voer het gesprek op een plek waar je weet dat je rust en privacy hebt. Je wilt ook eventuele onderbrekingen vermijden, zodat je allebei de volledige aandacht van elkaar hebt. Zorg ervoor dat de persoon niet van streek is of in beslag wordt genomen door andere problemen. Een van de belangrijkste zaken waar je aan moet denken is dat de persoon nuchter moet zijn!

Benader en luister met mededogen

Als de persoon een alcoholprobleem heeft, kun je er het beste open en eerlijk over zijn. In de hoop dat de persoon zelf beter wordt, anders verandert de situatie niet. Vertel dat je bang bent dat hij of zij te veel drinkt en laat hem weten dat je hem wilt steunen. Wees voorbereid op een negatieve reactie. Probeer weerstand te bieden aan de suggesties. De persoon kan in ontkenning zijn, en hij of haar kunnen zelfs boos reageren op je pogingen. Vat het niet persoonlijk op. Geef hem of haar de tijd en de ruimte om een beslissing te nemen en luister goed naar wat hij of zij te zeggen heeft.

Previous «
Next »