• Homepage
  • >
  • Voertuigen
  • >
  • Hoe zit het precies met de autoverzekering bij elektrische auto’s?

Hoe zit het precies met de autoverzekering bij elektrische auto’s?

  • Menfacts
  • december 9, 2019
  • Comments Off
autoverzekering bij elektrische autos

Autorijders die voorzichtige, beginnende of vergevorderde plannen hebben om een elektrische auto te gaan aanschaffen, vragen zich vaak af hoe het precies zit met de verzekeringskosten van een elektrische auto. Is het verzekeren van een elektrisch voertuig duurder dan wanneer je in een benzineauto of op diesel rijdt? En zo ja, hoeveel duurder precies? En hoe kun je als autobestuurder een zo voordelig mogelijke verzekering afsluiten voor jouw elektrische auto?

De verzekering van een elektrische auto

Een verzekering afsluiten voor een elektrische auto is iets duurder dan die voor een benzine- of dieselauto. Althans: dat geldt vooral voor de kleinere auto’s, zoals een VW Up (die elektrisch zo’n 31 euro verzekeringskosten bedraagt tegen 21 euro voor de benzinevariant) of een Nissan Micra. Toch is het verschil bij deze kleinere auto’s niet heel groot. Zeker als je kiest voor een goedkope autoverzekering online afsluiten bij Geld.nl kun je een relatief goedkope autoverzekering in de wacht slepen. Ook ga je besparen op de verzekeringskosten als je kiest voor een elektrische middenklasser. Kies je bijvoorbeeld voor een elektrische Nissan Leaf, dan betaal je voor een elektrisch voertuig all-risk zo’n 39 euro aan verzekering. Het all-risk verzekeren van een VW Golf, uit dezelfde middenklasse, is met gemiddeld 47 euro een stuk prijziger.

Voordelig en milieuvriendelijk vervoer

De investering die je, qua aanschafprijs, in een elektrische auto doet is ook groter dan die in een diesel- of benzineauto. Maar na deze investeringen kan het echte bezuinigen beginnen! Omdat je niet meer hoeft te tanken maar alleen de accu hoeft op te laten, ga je met elektrisch rijden op termijn veel geld besparen. Het zoeken van een tankstation is niet meer nodig, want je laadt jouw bolide – al dan niet via een elektrische laadpaal aan huis – zeer voordelig en snel op. Prettig is verder dat elektrische auto’s aanzienlijk minder technische onderdelen hebben die bewegen. Hierdoor heeft jouw auto minder onderhoud nodig, wat jaarlijks de nodige besparingen met zich meebrengt. Je bespaart vooral op reguliere onderhoudskosten. Daarentegen is het wel zo dat, als er onderdelen vervangen moeten worden, een reparatie van een elektrisch voertuig meestal duurder is dan die van reguliere auto’s die op brandstof rijden. Maar over het geheel genomen rijd je als bestuurder van een elektrische auto goedkoper en natuurlijk ook een stuk milieuvriendelijker dan mensen die over een traditionele brandstofauto beschikken. Redenen genoeg dus om te opteren voor een elektrische in plaats van een benzine- of dieselauto!

Previous «
Next »