• Homepage
  • >
  • Drank
  • >
  • Lekkere biertjes om onze harten te verwarmen tijdens de koude winter

Lekkere biertjes om onze harten te verwarmen tijdens de koude winter

  • Menfacts
  • november 30, 2016
  • Comments Off

Nu het donkerder wordt, en de feestdagen naderen, verlange we weer naar die typische winterbiertjes. Vele Belgische brouwerijen maken er namelijk de gewoonte van om in deze tijd van het jaar een speciaal winterbier op de markt te brengen.

Winterbier is meestal een moutig bier met een hoog alcoholgehalte. De kleur van deze bieren varieert van amber tot donker, maar ook lichtere varianten worden gemaakt. Om de bieren wat pittiger te maken, worden er veelal kruiden toegevoegd, zoals honing, kaneel of kruidnagel. Meestal zijn typische winterbiertjes dan ook zoeter dan hun normale tegenhanger.

typische-winterbiertjes

Sint Bernardus Christmas

Sint Bernardus Christmas wordt gebrouwen in de gelijknamige brouwerij in Watou en heeft een alcoholpercentage van 10%. Het is eigenlijk de bekende Sint Bernardus met een feestelijke toets. Het is een donker bier met meer hop en meer moutsoorten. Heel erg zoet is dit bier niet, maar toch zeer smakelijk.

bush-de-noel

Bush de Noël

Het kerstbier van Bush wordt sinds 1991 gebrouwen en is zoeter dan de gebruikelijke bieren. Door de karamelmout krijgt het een koperrode kleur. Het heeft een alcoholpercentage van 12% en bevat kandijsuiker, wat mee bijdraagt aan de speciale smaak van dit bier. Zeker niet te onderschatten!

nice-de-chouffe

N’Ice de Chouffe

La Chouffe maakt ieder jaar zijn eigen variant van de typische winterbiertjes. Door de naam wordt het bier niet meteen geassocieerd met de kerstperiode, maar met het hele winterseizoen. Het is een kruidig bier met hinten van tijm en curaçao. Het bier is ongefilterd, wat bijdraagt aan zijn speciale karakter. Bij feestelijke maaltijden zit je met dit La Chouffeke altijd goed!

delirium-christmas

Delirium Christmas

Ook de beroemde roze olifant brengt zijn eigen kerstvariant op de markt. Net als alle andere kerstbieren is dit bier vrij zoet, dankzij het brouwproces met karamelmout. Het heeft een fruitige en kruidige afdronk, maar de bittere toets blijft aanwezig. Oppassen geblazen, want dit is een van de zwaardere kerstbiertjes op de markt!

petrus-winter-ale

Petrus Winter Ale

Het winterbier van Petrus wordt al sinds 1997 gebrouwen volgens een oud recept. Dankzij zijn lagere alcoholpercentage van 9% kan het een breder publiek bekoren. Zijn mooie karamelrode kleur nodigt uit om te drinken. De rode fles maakt het geheel extra feestelijk!

gouden-carolus-x-mas

Gouden Carolus X-Mas

In 2002 werd dit kerstbier voor het eerst opnieuw gebrouwen, nadat het 35 jaar uit het gamma verdwenen was. De Gouden Carolus X-Mas is donkerbruin van kleur met veel karakter. Het is heel kruidig en wordt gebrouwen met verschillende soorten hop. De brouwerij produceert het bier al in augustus zodat het nog enkele maanden kan rusten vooraleer we het met Kerstmis eindelijk mogen degusteren. En dit bier is het wachten zeker waard!

gordon-x-mas

Gordon X-Mas

Als we aan kerstbier denken, dan is dit het eerste bier dat bij iedereen in zijn gedachten opkomt. Hoewel de andere Gordon bieren in de vergetelheid zijn geraakt, blijft dit een ware kerstklassieker. De smaak is zeer herkenbaar en past heel goed bij wildgerechten.

grimbergen-winter

Grimbergen Winter

Grimbergen brengt al een aantal jaar zowel een zomer- als een wintervariant op de markt. In de zomer geven ze hun bier een citrussmaak, in de winter krijgt het bier een typische karameltoets. Dit bier vind je in bepaalde cafés zelfs op vat terug! Een echte aanrader!

leffe-kerst

Leffe Kerst

Leffe is op zich al een heel populair bier, dat overal verkrijgbaar is, en hun kerstbier is al even populair. Net als in de meeste kerstbieren staan kruiden centraal. Het bier heeft een karamelsmaak met toetsen van kruidnagel. Met zijn alcoholpercentage van 6,6% is dit een licht biertje dat voor iedereen toegankelijk is.

affligem-noel

Affligem Christmas

In vergelijking met de gewone Affligem is dit een vrij zwaar bier. Het heeft die typische zoete smaak van een kerstbier, maar is toch ook nog ietwat bitter. Naast lichte karameltoetsen heeft dit bier ook een appelsmaak, wat het dan weer pittiger maakt dan andere kerstbieren.

Dit zijn natuurlijk niet de enige kerstbieren op de markt. Iedere brouwerij, tot de kleinste toe, brouwt wel zijn eigen kerstbiertje. Rep u dus vlug naar de winkel om deze typische kerstbiertjes en andere varianten uit te testen! Ze zullen zeker niet misstaan op uw feesttafel!

Previous «
Next »