Proef de smaken van Schotland op een whisky rondreis!

  • Menfacts
  • augustus 16, 2018
  • Comments Off
whisky reizen in schotland

Een goed glas Schotse single malt whisky smaakt nóg beter als de setting waarin je hem drinkt er perfect bij past. Daarom is het zo’n mooie ervaring om een whisky rondreis in Schotland maken. Je kunt op zo’n whisky rondreis naar Schotland verschillende destilleerderijen bezoeken in meedere whiskyregio’s van het ruige, Keltische land.

Lowlandswhisky reizen

Op het vaste land van Schotland vind je drie whiskyregio’s waar jouw whisky rondreis Schotland je naartoe kan brengen. Het zuiden van het land vormt de regio Lowland. Hier vind je bijvoorbeeld de destilleerderij Auchentoschan en die van Glenkinchie. Typisch voor deze regio zijn de wat mildere whisky’s die passen bij het wat rustigere landschap in het gebied waar ook Glasgow en Edinburgh, de grootste steden van het land, liggen.

Speyside

Vervolg je je weg op je whisky rondreis Schotland naar het noorden, waarbij je zeker ook de stad Sterling met haar mooie kasteel moet bezoeken, dan kom je in de regio Highlands. Het westen van deze regio wordt vaak als een aparte whiskyregio genomen onder de benaming Speyside. Hier, langs de rivier de Spey, wordt 50 procent van de single malt whisky van Schotland geproduceerd. In de plaats Dufftown wordt The Singleton gemaakt, maar de bekendste whisky van deze regio is natuurlijk de zeer toegankelijke Glenfiddich whisky. Typisch aan Speyside whisky’s is de smaak van de heide en de romige zachtheid.

Highlands

In de Highlands vind je een zeer gevarieerd aanbod aan whisky’s. Aan de oostkust, in de harde zeewind, wordt de zilte Old Pulteney whisky geproduceerd. Aan de westzijde ligt aan een baai het schilderachtige dorp Oban waar de beroemde gelijknamige whisky gedestilleerd wordt. Ook een bezoek aan de Ben Nevis destilleerderij, gesitueerd aan de voet van de gelijknamige berg bij de plaats Fort William.

Campbelltown en Islay

Je whisky rondreis naar Schotland kan je bijvoorbeeld brengen naar de kleinste whiskyregio van het land: Campbelltown. Daar vind je de destilleerderij van Springbank, dat prachtige verwarmende, rokerige whisky’s maakt. Vervolg daarna je whisky rondreis in Schotland naar het eiland Islay, waar de sterkst geturfde whisky’s gedestilleerd worden. Ga op bezoek bij Laphroaig, met hun zilte whisky’s met hun enorme turfrookaroma. Of neem een kijkje bij Ardbeg, die naar verluid de rokerigste whisky’s gemaakt die zelfs een jodiumachtige aroma verspreiden.

Islands

De rest van de eilanden van Schotland vormen samen één whiskyregio genaamd Islands. Een voorname whiskydestilleerderij is bijvoorbeeld Talisker, met hun licht peperachtige whisky’s. Deze is gesitueerd op het prachtige, ruige eiland Skye. Maar je whisky rondreis in Schotland kan je ook brengen naar het eiland Arran, waar je de gelijknamige destilleerderij kunt vinden. Hoe dan ook, een whisky rondreis in Schotland zal je langs prachtige plekken met schitterende smaken brengen!

Previous «
Next »