In de digitale tijd waarin we leven plaatsen recruiters hun vacatures op vacaturesites of professionele netwerksites zoals LinkedIn, en geïnteresseerde kandidaten hoeven alleen maar op ‘solliciteren’ te klikken met een standaard cv en begeleidende brief. Maar wacht, het is niet zo eenvoudig! Kijk iedereen weet dat je er op een sollicitatie goed uit moet zien. Zweet je veel? Zorg dan voor ondershirts zodat je geen zweetplekken op je blouse hebt. Iedereen weet ook dat je er verzorgd uit moet zien op je sollicitatiegesprek, waarbij zelfs details zoals goede persoonlijke verzorging en een mooi Hugo Boss horloge het verschil kunnen maken. Hoe men echter voor zo’n gesprek kan worden uitgenodigd weten veel mensen niet. En dus is het tijd voor enkele tips voor als je gaat solliciteren.
De perfecte sollicitatie is van cruciaal belang voor het creëren van een indrukwekkende ‘eerste indruk’. De meeste recruiters gebruiken tegenwoordig een systeem, waarbij kandidaten een online sollicitatie moeten invullen. Deze online sollicitatie dien je zorgvuldig in te vullen met alle juiste en relevante gegevens. Maar dat is niet alles, dus laten we eens kijken naar de checklist die je moet afvinken als je online solliciteert.
Lees de functieomschrijving goed door
Neem de functiebeschrijving minutieus door om te begrijpen of je een geschikte kandidaat bent, of jouw bestaande vaardigheden passen bij de functie en tot slot of jouw lange termijn carrièredoelen passen bij het bedrijf en de functie. Solliciteren zonder de functieomschrijving te bestuderen heeft voor jou en het bedrijf geen zin.
Onderzoek het bedrijf, maak contact met werknemers
Kom zoveel mogelijk over het bedrijf te weten voordat je online solliciteert. Zoek de officiële website op, maar kijk ook naar social media profielen, reviews en leg eventueel contact met bestaande medewerkers. Verzamel informatie over de organisatiecultuur, het wervingsproces en eventuele tips voor het sollicitatiegesprek.
Zorg ervoor dat al je antwoorden nauwkeurig en volledig zijn
Zorg er in de online sollicitatie voor dat je alle vragen goed beantwoordt. De verleiding om de waarheid op te rekken is vaak groot, maar geef er niet aan toe. Blijf bij de kern en sla geen enkele vraag over. Als je vragen onbeantwoord laat, kan dit worden opgevat als desinteresse van jouw kant.
Rechtvaardig eventuele loopbaanonderbrekingen
Als je een pauze hebt genomen tussen banen, zorg er dan voor dat je die periode niet onverklaard laat. Recruiters houden in de meeste gevallen niet van hiaten in een loopbaan. Zorg dus voor voldoende redenen om de periode er leerzaam of productief uit te laten zien. De certificeringen die je hebt verworven en de vaardigheden die je tijdens de periode hebt opgedaan, zijn vaak een goede reden om deze ‘professionele pauze’ te rechtvaardigen.
Pa jouw cv aan: verwijder de vaardigheden die niet relevant zijn voor de baan
Gebruik geen generieke cv voor alle vacatures waar je op solliciteert. Bewerk daarom je cv volgens de functie-eis. Rangschik de vaardigheden en markeer ervaringen volgens de trefwoorden in de functieomschrijving om je kansen op een sollicitatiegesprek te vergroten.
Maak een korte en bondige sollicitatiebrief
Of de vacature nu om een begeleidende brief vraagt of niet, stel altijd een begeleidende brief op die je helemaal personaliseert. Beschouw het als de ‘Eerste indruk’ die de personeelsmanager van jouw persoon krijgt. De begeleidende brief mag niet meer dan drie korte alinea’s zijn waarin wordt gesproken over je vaardigheden, prestaties en de redenen waarom je het beste bij de baan past.