Barbecueen in de winter!
Veel mensen zouden het liefst het hele jaar door barbecueën. Helaas worden de meeste barbecue alleen in de zomer georganiseerd. Maar de winter? Dat is natuurlijk geen seizoen om buiten vlees te gaan bakken. Of toch wel? Een winterbarbecue behoort wel degelijk tot de mogelijkheden. Maar je moet wel met een aantal belangrijke zaken rekening houden en het is iets heel anders dan barbecueen in de zomer. Daarom geven we je in dit artikel enkele winterbarbecue tips.
Een goede voorbereiding
Het geldt bij een gewone barbecue, maar zeker ook bij een winterbarbecue: een goede voorbereiding is het halve werk. Je wilt immers niet dat jouw winter barbecue in het water, of nog erger: in de sneeuw valt.
Kies een goede barbecue
Eén van de meest belangrijke winterbarbecue tips is dat je dient te beschikken over een goede barbecue. De meeste barbecues zijn niet gemaakt voor gebruik in de winter en daardoor van dun materiaal. Er zijn echter ook barbecues die uitstekend geschikt zijn voor een winterbarbecue. Een Kamado bijvoorbeeld beschikt over keramische wanden, waardoor deze zelfs bij de meest koude temperaturen goed warm kan worden. Gelukkig zijn de winters niet extreem koud in Nederland. Je kunt daarom bij een winter barbecue ook gebruik maken van een ketel barbecue. Tot slot één van de belangrijkste winterbarbecue tips als het om de barbecue zelf aankomt: gebruik altijd een barbecue met een deksel. Zonder is het vrijwel onmogelijk om met koude temperaturen vlees gaar te krijgen.
Praktische tips voor winterbarbecue
Denk goed na over de plaats waar je de barbecue zet. Houd deze uit de wind, niet te dicht bij houten constructies en ook niet te dicht bij plastic materiaal. Houd er ook rekening mee dat een winter barbecue veel langer geduurd dan een barbecue in de zomer. Daarnaast is het vaak vroeg donker in de winter en dus is het handig om bij je winterbarbecue te zorgen voor genoeg licht. Je hebt overigens ook meer brandstof voor je barbecue nodig dan in de zomer.
Wat gooi je op de barbecue
Zijn er specifieke stukken vlees of vis die bij uitstek geschikt zijn voor een winterbarbecue? Nee, eigenlijk niet. Wel wil je natuurlijk niet langer dan nodig buiten in de kou staan. Daarom kiezen veel mensen bij een winter barbecue voor voorgegaard vlees of dun vlees of vis dat snel gaar is. De gouden tip is om het vooral eenvoudig te houden. Wil je eens iets speciaals doen tijdens jouw winter barbecue? Wat denk je dan van Wild zwijn spareribs, gepofte aardappelen en/of hertenvlees van de barbecue?
Tot slot hebben we nog enkele gouden tips voor de winterbarbecue voor je op een rijtje gezet:
- Houd het deksel vooral dicht. Als je deze te vaak open doet om te kijken, koelt de barbecue snel af
- Zorg voor een goed alternatief plan en ga zeker niet in de schuur of een andere gesloten ruimte barbecueen. Dat is levensgevaarlijk!
- Tijdens een winterbarbecue hoeft er maar één iemand tegelijk buiten te staan om te bakken. Wissel dit af om het leuk te houden.