Yes! We mogen weer een roadtrip maken – tips

  • Menfacts
  • april 26, 2022
  • Comments Off
roadtrip maken

Met een kleine slag om de arm mogen we zeggen dat de roadtrip weer tot de zomerse mogelijkheden behoort. Lekker met je partner, gezin of een stel vrienden de snelweg opdraaien, de zon achterna, en dan maar zien waar we uitkomen. Kun je je een betere vakantie voorstellen? Moeilijk, want Europa heeft veel te bieden. We geven je een aantal praktische en inspirerende tips.

Roadtrip: waaraan denken?

Eerst het praktische gedeelte. De coronaregelgeving lijkt alweer een artefact uit vergeten tijden, maar check voor de zekerheid per bestemming wat je bij je moet hebben en wat er gebeurt mochten de cijfers onverhoopt weer de verkeerde kant op schieten. Zoek in een moeite door de zaken op die je in je auto moet hebben en verdiep je in de kwaliteit van lokale wegennetten. Worden de wegen in Nederland allemaal keurig bijgehouden, in Zuid-Europa wil het asfalt nog wel eens te wensen overlaten. Ook het rijgedrag verschilt, dus rij defensief. Op een druk kruispunt in pakweg Alicante op zoek moeten naar de gegevens van je autoverzekering, het staat niet bepaald bovenaan je bucketlist. Hou verder rekening met vignetten (Zwitserland!) en tolwegen, -tunnels en -bruggen. 

Schitterende Europese natuur

‘Gaan en staan waar je wilt’ is in deze eeuw een veelgenoemde wens als het om vakantie vieren gaat. Mobiel zijn betekent immers veel zien. Een camper is zowel voor gezinnen als vriendengroepen een aanrader, zeker als je deze goedkoop via websites als GoBoony of Camptoo huurt. Je hebt dan alleen geen behoefte aan al te steile bergpassen met haarspeldbochten. Schitterende, glooiende natuur met voldoende kampeermogelijkheden, en waar een rondrit een feest voor de zintuigen is, vind je in Denemarken (Jutland en Funen), Italië (Toscane, Umbrië, De Marken), Kroatië (Plitvicemeren), Engeland (Cotswolds) en Frankrijk (Ardèche). Eerder schreven we al over het land waar je tot nu toe misschien alleen doorheen reed om goedkoop te tanken: verrassend Luxemburg.

Verdwaal in onbekende plaatsen

Zo zijn er ook diverse steden waar je niet zo snel aan zou denken. Genua is een mooie havenstad en richting Pisa is het onbekende Tellaro een ansichtkaart in 3D. In Oostenrijk ligt Hallstatt, een must-see gelegen aan een schitterend meer. In Slovenië is naast Ljubljana het gelijknamige stadje aan het meer van Bled een goede tip, net als Bratislava in Slowakije. Odense, heb je dat al eens bewonderd? Of Bologna? Google deze parels: Cardiff, Lincoln, Bonifacio, Amiens en Céret. Er zijn diverse blogs waarop ervaren reizigers mooie verhalen schrijven die eens niet over Barcelona, Londen of Berlijn gaan. Het kan wat ons betreft niet vaak genoeg gezegd worden: het boek dat Europa heet heb je nog lang niet uit.

Previous «
Next »