Het bouwen van een garage beschermt een aantal van jouw meest waardevolle bezittingen: misschien heb je wel een klassieke Amerikaanse auto die het beste gedijt bij een droge stalling. Maar ook een wielrenfiets of je gereedschap hebben baat bij een goede droge stalling. Regen, sneeuw en de UV-stralen van de zon kunnen spullen die in een garage staan niet beschadigen. Niet alleen dat, maar het bouwen van een garage voegt een aanzienlijke waarde toe aan jouw huis. Woningen met garage worden gemiddeld 20 procent hoger getaxeerd dan woningen zonder garage. Bovendien verkopen huizen met garages sneller en gemakkelijker dan huizen zonder garages. Tijd dus om te kijken of je zelf een garage kunt bouwen, of dit beter kunt uitbesteden.
Zelf een garage bouwen is een serieus project, maar kan worden gedaan met voldoende motivatie, planning en kennis. Door het project zelf te doen en delen ervan eventueel uit te besteden, kun je geld besparen ten opzichte van het inhuren van een aannemer. Daarnaast kunnen bepaalde zaken, zoals een garagepoort op maat, worden uitbesteed.
Plaatsing
Garages kunnen aan de zijkant van het huis, aan de achterkant of soms aan de voorkant worden gebouwd. Via aangebouwde garages heb je vanuit je woning toegang tot de garage. Deze garages kosten meer om te bouwen dan vrijstaande garages, maar ze zorgen voor een hogere verkoopwaarde van je huis.
Garages aan de zijkant van het huis moeten op een bepaalde afstand van de erfgrens worden geplaatst die wordt bepaald door lokale bestemmingsplannen. Garages aan de achterzijde hebben minder last van bestemmingsplannen, maar om voertuigen erin te kunnen plaatsen, moet je wel de mogelijkheid daartoe hebben.
Voordat je begint
Een garage is een substantiële constructie en de plannen moeten worden opgesteld door een architect, een aannemer of een ontwerp-bouwbedrijf. Vaak wordt het exterieur ontwerp van de garage bepaald door de stijl van het huis. Gevelbekleding, dakbedekking, kleur en ramen komen meestal overeen met die van het huis zelf.
Je moet ook het volledige scala aan bouwvergunningen verkrijgen, zelfs als je de garage zelf bouwt. In sommige gemeentes heb je alleen een meldingsplicht en op andere plekken moet je een volledige bouwvergunning regelen. De constructie zelf moet worden geïnspecteerd door lokale gemeentelijke inspecteurs. Onderdelen in de garage hebben aparte vergunningen en keuringen nodig. Een aangebouwde garage heeft elektrische bedrading nodig om de stopcontacten en verlichting te leveren die vereist zijn. Als je een wasbak, wasfaciliteiten of een tuinslang buiten installeert, moet je ook een loodgieter inhuren.
Het bouwen van een garage is een groot project waarvoor veel kennis vereist is. Een alternatief dat toch kosten bespaart, is om sommige delen van het proces uit te besteden en andere zelf te doen.
Het bouwen van een garage is als het bouwen van een klein huis. Belangrijke zaken zoals dakbedekking, fundering en wandsystemen zijn hetzelfde. Om jouw eigen garage te bouwen, moet je dus veel kennis van zaken hebben. De meeste mensen kiezen er dan ook voor om hun garagebouwproject uit te besteden. Voor sommige klussen aannemers inhuren en andere klussen zelf doen is een alternatief. Dit verlaagt niet alleen de kosten, maar elimineert ook de 10 tot 20 procent toeslag voor aannemers. Als je een gevorderde doe-het-zelver bent, kun je de taken als volgt verdelen:
Projecten om zelf te doen:
– Elektriciteit vanuit het huis naar de garage laten lopen
– Breng circuits aan voor verlichting, stopcontacten en de garagedeur
– Hang en werk de gipsplaten af
– Installeer de garagedeur
– Installeer eventueel de ramen
– Installeer de deuren aan het huis en aan de buitenkant
Projecten voor professionals:
– Fundering storten
– Bouw de muren
– Installeer de gevelbeplating
– Bouw de dakconstructie
– Installeer de electriciteit