Zwemmen met een stoma? Geen probleem!

  • Menfacts
  • november 14, 2018
  • Comments Off
zwemmen met een stoma

Stoma en zwemmen

Als je als man een stoma hebt, leidt dat tot de nodige beperkingen. Want je moet bij bijzondere activiteiten altijd rekening houden met jouw stoma. Bij wildere activiteiten of intensieve sporten moet je extra opletten. Naast voorzichtigheid is opzichtigheid een punt: veel mannen met een stoma hebben liever niet dat anderen de stoma kunnen zien. Maar soms ontkom je hier niet aan. Bijvoorbeeld als je met een stomazakje gaat zwemmen.

Zwemmen met een stomazakje: enkele tips

Het goede nieuws is dat je met een stoma gewoon normaal kunt zwemmen, als je maar een aantal zaken goed in het oog houdt. Zo moet je ervoor zorgen dat je een stomazakje gebruikt, zodat er geen vuiligheid, zand of water in de stoma kan komen. Uit onderzoek blijkt dat een stomazakje voor zwemmers echt waterbestendig is. Er zijn al genoeg bedrijven zoals Benudirect.nl die jou kunnen adviseren welke materialen het meest geschikt zijn voor jouw situatie.

Tip 1. Speciale zwembroek en zwempakken

Veel mannen vinden het vervelend dat het stomazakje in het water vaak net boven de zwembroek uitsteekt. Er zijn echter speciale zwembroeken getest door stomapatiënten, zodat het stomazakje onder de zwembroek komt en niet zichtbaar is. Dit valt volgens hun ervaringen helemaal niet op bij de andere badgasten. Als je van zwemmen houdt, is het bestellen van deze verhoogde zwempakken of -broeken een slim idee. De speciale zwempakken en zwemshorts zijn te koop in meerdere gespecialiseerde modewinkels in Nederland.

Tip 2. mini-activiteitenzakjes zijn minder zichtbaar

Er bestaan tegenwoordig ook zogenoemde mini-activiteitenzakjes. Dit zijn stoma’s voor kortere bezigheden, die kleiner en minder zichtbaar zijn wanneer je zwemt. Gebruik hierbij wel de meegeleverde stickers om het filter van het stomazakje goed af te plakken. Want wanneer dit filter nat wordt, werkt het niet goed meer en kan het water zorgen voor een bolling van het zakje. Dit filter heeft helaas ook als minpunt dat ongezonde gassen niet meer via het zakje kunnen ontsnappen. Maar ook hiervoor is een originele oplossing, namelijk het zogeheten Gore-Tex filtermembraan. Gore-Tex zijn kleine, ronde stickertjes die op de opening van het filter geplakt kunnen worden. Ze filteren wél, waardoor de gassen toch hun weg naar buiten kunnen vinden.

Er komt veel meer kijken bij het dragen van een stoma dan je op het eerste gezicht zou denken. Zorg daarom dat je altijd advies zoekt van een professional als je er aan denkt om te gaan zwemmen of andere activiteit wilt verrichten met een stoma.

Previous «
Next »